Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Tips 5 jan 2020

Daglicht faken in een donkere ruimte? Dat doe je op déze manier

Ben jij ook zo blij met de lange zomeravonden? Het is niet voor niets dat we ons vaak net iets beter voelen in de zomer. Langere dagen betekent immers meer daglicht, en dat is goed om onze biologische klok goed te laten functioneren. Ook in je huis is het daarom fijn om zo veel mogelijk lichte ruimtes te hebben. Heb je weinig ramen? Dan kun je daglicht faken.

En wel met deze tips!

Daglicht faken: wit, witter, witst

Hoewel een ruimte met donkere muren en meubels heel mooi kan zijn, maakt het gebruik daarvan een ruimte niet bepaald lichter. Het is algemeen bekend dat zwarte dingen licht absorberen, terwijl wit juist licht reflecteert.

Een ruimte die van nature donker is, lijkt dan ook lichter als je de muren wit verft en vooral witte meubels hebt. Donkere tinten maken ‘m juist nog donkerder. Houd je niet van wit, dan kun je natuurlijk ook voor bijvoorbeeld pastel of lichtgrijs gaan.

Gebruik veel spiegels

Niet alleen wit reflecteert licht; dat geldt natuurlijk ook voor spiegels. Een mooie grote spiegel aan of tegen de muur verspreidt daglicht dat door je ramen komt, door de ruimte.

O ja, en als je een vorm en lijst kiest die bij je interieur passen, is het nog stijlvol ook. Je kunt zelfs nog creatiever te werk gaan en bijvoorbeeld voor meubels met (delen van) spiegelmozaïek kiezen.

Ook interessant: Waarom een decoratieve spiegel nog toffer is dan een schilderij

Glanzende meubels

Ook glanzende meubels laten je ruimte een beetje lichter lijken. Kies in een bedompte keuken bijvoorbeeld voor een keukenblad van glanzend wit marmer, en overweeg in de woonkamer een mooie glanzende tafel. En wat dacht je van een gelakte vloer?

Moet je die oppervlakken wel een beetje goed schoonhouden, natuurlijk.

Daglicht faken met een daglichtlamp

Mocht je nou een ruimte hebben waar écht helemaal geen ramen in zitten waar je iets mee kunt, kies dan op z’n minst voor de goede lampen.

Er zijn bijvoorbeeld speciale daglichtlampen. Die staan er vooral om bekend dat ze goed zouden zijn tegen winterdepressies en in het algemeen voor gemakkelijker opstaan in de winter, maar ook in de zomer kunnen ze voor prettig licht zorgen in donkere ruimtes.

Let er wel op dat je een daglichtlamp zonder UV-straling koopt.

Meer tips voor donkere ruimtes:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Daglicht faken in een donkere ruimte? Dat doe je op déze manier
Sluiten