Lotte Wullems
Lotte Wullems Trending 19 dec 2017

Duurzamer wonen: zo verwarm jij je huis zonder cv-ketel

In de winter thuiskomen in een warm huis en de dag afsluiten met een stomend hete douche. Genieten, toch? Maar wist je dat dit allemaal ook kan zónder dat je cv-ketel overuren draait? Sterker nog: dankzij het hergebruiken van industriële restwarmte is daarvoor geen cv-ketel meer nodig.

In Rotterdam hebben ze al kennisgemaakt met deze manier van duurzamer wonen. En in 2018 zullen er zo’n 16.000 huishoudens bijkomen die gebruikmaken van de restwarmte van de raffinaderij in Pernis. Samen met de bewoners werkt Shell zo aan een duurzamere toekomst. Hoe dan, vraag je je af?

Honestly wtf

Raffinaderij in Pernis

De raffinaderij van Shell in Pernis is de grootste van Europa. Hier maken ze van ruwe olie eindproducten zoals benzine en kerosine. Om de restwarmte van deze raffinaderij niet verloren te laten gaan, wordt deze afgeleverd bij een grote warmtewisselaar. Warmtebedrijf Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam gebruiken deze wisselaar voor het verwarmen van het water in een gesloten circuit. Dat is geen water dat je kunt drinken, maar het stroomt wél door de verwarming. Hierdoor zit je er ook in de winter warmpjes bij én wordt die stomende douche ineens een stuk verantwoorder.

Geen cv-ketel meer nodig

Doordat de huizen worden verwarmd met restwarmte in plaats van gas, is er in principe geen cv-ketel meer nodig. Dit scheelt behoorlijk wat CO2-uitstoot.

>> Wil jij zelf ook duurzamer wonen thuis? Dat kan al met een aantal simpele aanpassingen. Wij hebben tien tips voor je op een rij gezet. Zo draag ook jij bij aan een groenere toekomst.

Benieuwd hoe je kan wonen zonder cv-ketel?

Neem dan in onderstaande #makethefuture video een kijkje hoe duurzaam douchen er vanaf volgend jaar uit ziet in Rotterdam.

In samenwerking met Shell


Advertisement
Reageer op artikel:
Duurzamer wonen: zo verwarm jij je huis zonder cv-ketel
Sluiten