Renée Leeuw
Renée Leeuw Design 22 mei 2016

Crisscross: wordt dit de nieuwe IKEA?

Het idee van IKEA is natuurlijk dat je meubels in een pakketje mee naar huis kunt nemen. Een geniale ‘uitvinding’ die de hele meubelbranche op zijn kop zette. We kunnen wel stellen dat IKEA het vervoeren en installeren van hun producten redelijk goed heeft uitgedacht. Het idee is echter ook dat de meubels weer uit elkaar te halen zijn zodat je ze met een verhuizing weer net zo makkelijk mee kunt nemen als toen je ze in de winkel kocht. Dat blijkt in de praktijk toch nog wel lastig. Vaak zijn de onderdelen niet sterk genoeg en die garderobekasten – die écht lastig in elkaar te zetten zijn – laat je meestal liever staan. De Britse Sam Wrigley ervaart dat ook. Daarom besloot hij meubels te maken, die naar eigen zeggen makkelijker uit elkaar te halen zijn dan IKEA meubels.

De zogenaamde Crisscross meubels bestaan uit pegboards die met schakelstukken makkelijk te verbinden – en los te koppelen – zijn. Bovendien heb je voor het in- en uit elkaar halen van de meubels helemaal geen gereedschap nodig. En daarmee heeft het merk wat ons betreft al een streepje voor op IKEA..

Crisscross richt zich vooral op mensen die vaak verhuizen. Denk aan studenten en mensen die voor internationale bedrijven werken en daarom veel reizen/verhuizen voor werk.

Sam Wirgley vertelt aan Dezeen dat hij met Crisscross de ‘big boys’ in flatpack furniture wil aanpakken. Het is duidelijk dat hij daarmee doelt op IKEA natuurlijk. Tijd om even met een kritische blik naar zijn meubels te kijken dus. De verbindingsstukken zijn gemaakt van aluminium van hoge kwaliteit en zouden daarom meerdere verhuizingen kunnen meemaken. Wij zouden de meubels graag testen, maar vooralsnog wacht het bedrijf nog op funding. Mocht je hier toekomst in zien, dan verwijzen we je even naar de Kickstarter pagina.

Dit is uiteraard niet het eerste bedrijf dat probeert het IKEA concept te verbeteren. Eerder werd Playwood bedacht, een lijn meubels die erg doet denken aan Crisscross. Ook Greycork deed een poging om vooral mooiere meubels te maken dan IKEA, maar wel flatpacked natuurlijk. Wat denk jij? Blijft IKEA favoriet of sta jij te juichen om een nieuwe variant?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.crisscrossfurniture.com

Reageer op artikel:
Crisscross: wordt dit de nieuwe IKEA?
Sluiten