Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 26 mrt 2021

Geen grote tuin of een flink stuk grond? Zó creëer jij je eigen container garden

Er zijn veel manieren om jouw huis groener te laten aanvoelen zonder tuinarchitecten te hoeven inhuren. Hoe? We hebben het over een container garden. Wij leggen uit wat het is en hoe het werkt.

Een container garden: wat is het?

Een container garden is een tuintje voor mensen die niet genoeg grond hebben om daadwerkelijk planten en bloemen in te zetten. Tuinieren in een container garden kan in potten, kratten, oude manden of zelfs kleurrijke emmertjes.

Het idee is om een extra stukje tuin toe te voegen aan bijvoorbeeld een balkon, achtertuin of andere plek door veel plantenpotten neer te zetten.

Kijk naar alle soorten bakken en potten waarin jij kunt tuinieren. Je kan het zelf zo leuk en spannend maken als je wil. Het is handig maar het allerbeste van allemaal is: je kan het meenemen als je weggaat (wat niet kan bij echte planten in echte grond).

Krijg meer vlinders in je tuin door deze Dille & Kamille actie, en red de vlinders


Een container garden kan veel kleur, textuur en sfeer geven aan aan jouw balkon of tuin.

Het is een makkelijke en betaalbare manier om elke buitenruimte wat op te vrolijken. Zelfs op een balkon van 10 hoog kun je dus tuinieren, hoe leuk!

Stap 1 voor een container garden

De eerste stap is (natuurlijk) goede potten uitzoeken, misschien wil je hele grote of misschien ligt je voorkeur bij (meerdere) kleine. Fris ze op, geef ze desnoods een kleur en haal de nodige dingen in huis om te beginnen met tuinieren.

Het is belangrijk dat de potten die je gebruikt wel bestand zijn tegen buitenomstandigheden. Er zijn bijvoorbeeld heel veel lichtgewicht plastic aardewerken die het uiterlijk van een terracotta pot nabootsten.

Kijk dus goed naar wat je mooi vindt en houdt rekening met de kwaliteit. Het kan leuk zijn om bij verschillende potten te spelen met de grootte. Zo creëer je een speels effect en zijn ze niet even hoog waardoor het statisch kan worden.

Als laatste kan je ook kweekzakken gebruiken om in te tuinieren, ze zijn licht en in verschillende maten en kleuren beschikbaar.

Stap 2: Op zoek naar groen

Ga op zoek in je tuin naar bloeiende takken en ander groen om je pot mee op te vullen en mooi te maken. De rest van je groen kan je in de winkel kopen.

Het handigst is om te kiezen voor winterharde planten zodat je in de lentemaanden niet te veel kale plekken hebt en wees vooral niet bang om verschillende soorten blad met elkaar te mengen.

In grote potten wil je dat één plant de show steelt dus die mag lekker groot zijn en hoog groeien. De rest kan je opvullen met laaggroeiend groen als soort ‘vulmiddel’.

Stap 3: kies een plek

Neem tijd om te kijken hoe de zon zich over jouw huis beweegt en besteed aandacht aan hoeveel zon en schaduw je planten nodig hebben.

Zet op basis hiervan de de potten op een mooie plek neer zodat ze genoeg zonlicht krijgen. Je kan ze altijd nog verplaatsen, dus mocht je zien dat ze niet genoeg zonlicht krijgen, verplaats ze dan naar een andere plek.

Maak met deze tips van jouw balkon een exotische plek


Let wel op hete plekken, zoals een reflecterende muur of donker oppervalk. Dit geeft te veel hitte af waardoor gevoelige planten het te heet kunnen krijgen.

Stap 4: houd je container garden gezond

Wanneer jouw container garden af is en goed staat is het tijd om te zorgen dat de planten gezond blijven. Je kan vloeibare organische mest bovenop de potgrond leggen en bewater dit vervolgens minimaal één of twee keer per maand.

Container gardens hebben vaker water nodig dan planten in de grond dus houd hier rekening mee. Met deze stappen kun je genieten van jouw planten zonder hiervoor echte grond nodig te hebben!

Een kleine tuin? Ga verticaal tuinieren!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen grote tuin of een flink stuk grond? Zó creëer jij je eigen container garden
Sluiten