Alles wat je wilt weten over een container garden (+ tips om zelf aan de slag te gaan)

Een huis met tuin, wie droomt er niet van? Maar voor veel mensen is het voorlopig nog even dat: een droom. Een appartement met balkon kun je je nog net veroorloven, maar verder moet je het doen met al je planten in huis. Of toch niet? Want zelfs met alleen een balkon, kun je nog een tuintje creëren. Maak kennis met de container garden!

Een container garden is een soort tuintje voor mensen die niet daadwerkelijk grond hebben om planten en bloemen in te zetten, maar wel graag een tuinsfeer willen creëren voor hun huis. Want dat blijkt dus best goed te lukken als je gewoon meerdere potten met planten naast elkaar zet. En dan bedoelen we ‘potten’ als breed begrip: het kan ook prima in kratten, oude bloemenmokken of zelfs kleurrijke emmertjes.

Of je nu gewoon planten wilt omdat dat mooi is, of altijd al droomde van het verbouwen van je eigen groenten en kruiden: een container garden is er de oplossing voor. Zo kan je toch lekker tuinieren, maar dan zonder tuin.

LEES OOK: Mee met de trends: dit zijn de balkon- en terrasplant van het jaar 2019

De eerste stap: planten en potten kiezen

Het klinkt natuurlijk heel simpel, twee of meer potten met planten naast elkaar zetten en dat een container garden noemen (we twijfelen nog of het met één pot ook zo kunt noemen) – maar net als een echte tuin, heeft een balkontuin voldoende aandacht nodig. En dat begint al bij het kiezen van de potten.

Plantenpotten moeten er namelijk niet alleen leuk uitzien, maar ook van de goede grootte en het goede materiaal zijn. Als je een grote plant in een kleine pot zet, is er bijvoorbeeld niet genoeg ruimte voor de wortels, waardoor de plant niet kan groeien of zelfs doodgaat omdat er niet genoeg water op te nemen is. Maar de pot moet ook niet te groot zijn: dan verdampt het water in de grond in plaats van dat de plant het kan opnemen. Zorg er trouwens ook voor dat er een gat in de onderkant van elke pot zit, zodat wortels niet gaan rotten van een teveel aan water.

Voor sommige planten, met name die waar groenten en fruit aan groeien, is ook het materiaal van belang. Sommige materialen kunnen ‘afgeven’, en dat is nu eenmaal niet zo handig als je de groenten ook daadwerkelijk wilt eten. Terracotta, beton en natuurlijk hout zijn in de meeste gevallen prima. Sommige groenten zijn trouwens niet zo handig om te verbouwen in een plantenpot, zoals groenten die je ver onder de grond moet zaaien.

Mixing up the veggies and the flowers #permaculture ? ? ? Here we have mixed salad leaves, courgettes, sunflowers, Jerusalem artichokes, tomatoes, radish, a fig tree and lots of shrubs ? . . . . . . #gardenlove #freshveg #freshvegetables #nodig #veggieplot #raisedbeds #containergardening #raisedbeds #raisedvegetablegarden #urbanorganicgardener #organicgardening #organic #nopesticides #growyourown #eatwhatyougrow #growwhatyoueat #kitchengardening #myediblegarden #growyourownfood #homegrown #vegetablegardening #greenthumb #gardentotable #growingfood #containergardens #potager #greenfingers #backyardgarden #rusticgarden

128 Likes, 5 Comments – Black Shed Country Living ? ? (@blackshedcountryliving) on Instagram: “Mixing up the veggies and the flowers #permaculture ? ? ? Here we have mixed salad leaves,…”

LEES OOK: De 5 gemakkelijkste soorten groenten en fruit om in potten te verbouwen

Je container garden inrichten

Het kopen van de planten is nog maar het begin: daarna moet je gaan bepalen hoe je je tuintje gaat inrichten. Het is trouwens handig om al over die inrichting na te denken bij het kopen van planten: een combinatie van grote en kleine planten is bijvoorbeeld leuk. Denk voor het plaatsen van de potten ook al een beetje na over de rangschikking die je wilt, omdat grote potten aarde best moeilijk te verplaatsen zijn.

Wil je meerdere planten in één pot? Dat kan en is soms zelfs handig: kleine planten kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de grond onder grote planten minder snel uitdroogt. Zorg er echter wel voor dat ze allemaal evenveel water nodig hebben, zodat de ene plant het niet van de andere ‘afpakt’.

LEES OOK: Waarom je het water van je gekookte eieren moet bewaren voor je planten

En o ja, een beetje extra decoratie is natuurlijk altijd leuk. Een paar potten op een houten kist, of misschien zelfs een stoeltje? Doen!

En dan: het verzorgen

Misschien denk je dat je de planten op je balkon geen water hoeft te geven, want: ‘Het regent toch?’ Maar helaas ontkom je er niet aan. De grond in plantenpotten is een stuk minder diep en droogt daarom sneller uit dan de aarde in een normale tuin. Geef de planten in je container garden daarom regelmatig water als de grond droog is – en gelukkig is dat hartstikke leuk om te doen.

Meer tips voor een kleine tuin of je balkon?

Apartment Therapy

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Alles wat je wilt weten over een container garden (+ tips om zelf aan de slag te gaan)
Sluiten