Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 19 mrt 2021

Even geen regels: je huis inrichten met alleen maar complementaire kleuren

Regels zijn er om te breken en dat is ook precies wat we gaan doen. Bij het inrichten van je interieur zijn er veel regels omtrent kleuren en kleurencombinaties maar ook het gebruik van complementaire kleuren.

Vandaag zijn er even geen regels en gaan we kijken naar hoe jij je huis in kan richten met alleen maar complementaire kleuren.

Complementaire kleuren

Deze kleuren ontstaan door een primaire kleur (rood, geel of blauw) met een secundaire kleur (gemengde primaire kleuren, zoals groen, paars en oranje) te mengen. Ze liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel en zijn of koud of warm. Links staan de koude kleuren en rechts de warme kleuren.

Als je kijkt naar de bovenstaande cirkel zie je dat bijvoorbeeld oranje (warme kleur) tegenover blauw ligt (koude kleur), geel tegenover paars en rood tegenover groen.

Complementeren betekent letterlijk aanvullen. Dus je kan zeggen dat deze kleuren elkaar het meest aanvullen maar tegelijkertijd elkaar ook het meest contrasteren.

Complementaire kleuren met elkaar combineren

Als je complementaire kleuren met elkaar combineert ontstaat er een contrasterend effect (omdat de kleuren tegenover elkaar liggen op de cirkel). We geven jullie wat voorbeelden.


Dit is een voorbeeld van de kleuren geel en paars. Niet een kleurencombinatie waar je snel aan denkt misschien, maar het staat goed doordat je de juiste felle kleuren samen hebt gepakt.

Trendy, felle kleuren toepassen in je interieur doe je zo


Nog meer intense combinaties: oranje met blauw. Als je denkt aan deze kleuren ga je er misschien niet van uit dat dit bij elkaar staat maar de bovenstaande foto bewijst het tegendeel.

Misschien niet je eerste keuze bij de kleur groen: rood. Een interessante combinatie die ons verrast! Het felle rood staat erg in contrast met het groen wat het een interessante look geeft.

Kleuren en accentkleuren

Mocht je het allemaal iets te heftig vinden, kan je de kleuren tussen de primaire kleuren kiezen om te combineren. Dus misschien roze met lichtgroen in plaats van rood met groen.


Ook kan je ervoor kiezen om de complementaire kleuren alleen in de accenten van je huis terug te laten komen. Zoals de kussens hierboven.

Dit zijn de lente-trendkleuren van 2021 en zo combineer je ze

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

InterieurenstylingadviesSusydiy

Reageer op artikel:
Even geen regels: je huis inrichten met alleen maar complementaire kleuren
Sluiten