Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Architectuur 3 december 2015

Compact huisje met wijds uitzicht over de bossen van Nieuw Zeeland

Een compact huisje met het allermooiste uitzicht, dat was de droom van architect Andrew Simpson. Hij vond een leeg kavel met uitzicht over de bergen van Nieuw Zeeland en bouwde daar een heel bijzonder huis.

Andrew en zijn verloofde kwamen er al snel achter dat het wonen in een standaard huis niets voor hen was. Ze vonden een open kavel met prachtig uitzicht over de bergen, maar ook met een ietwat lastige vorm. Langwerpig en ‘puntig’, maar dat weerhield hen niet van het bouwen van hun droomhuis. Voor het ontwerp lieten ze zich inspireren door compacte Japanse huizen, waarbij er slim wordt omgegaan met de ruimte die er is. Het resultaat is een bijzonder huis met een prachtige open indeling.

De inspiratie voor het compacte huis kreeg Andrew toen hij stage liep in Kyoto. Ruimte is daar schaars, dus worden er slimme oplossingen bedacht om tóch een open en ruimtelijk huis te creëren. Het huisje is klein, maar door de gehele glazen wand met uitzicht over de bergen merk je dat bijna niet!

Door een soort open vliering te maken ontstaat een ruimtelijke indeling. Op deze vliering is de slaapkamer gesitueerd. Als scheiding is er geen ‘normale’ balustrade gemaakt, maar een handige kastenwand, wat meteen zorgt voor veel opbergruimte.

Doordat kastenwand laag is, heeft Andrew zelfs vanuit zijn bed zicht over de prachtige omliggende natuur. Benieuwd naar hoe je zo’n open kast het beste kunt indelen? Check onze tips!

Het huis ziet er niet alleen prachtig uit, maar is ook nog eens duurzaam gebouwd. Het huis wordt door de zon opgewarmd, waarbij de warmte door de speciale geïsoleerde wanden binnenshuis wordt gehouden. Hierdoor is verwarming in de winter niet nodig!

www.wiredogarchitecture.co.nz

Reageer op artikel:
Compact huisje met wijds uitzicht over de bossen van Nieuw Zeeland
Sluiten