Compact appartement in Sydney met slimme opbergmogelijkheden

Dit appartement in Sydney is onderdeel van een oud Art Deco gebouw uit 1930. De ruimte heeft een oppervlak van slechts 42 vierkante meter en zag er qua indeling nog steeds hetzelfde uit als tientallen jaren eerder. De huidige bewoners, een jong stel, hadden het idee dat de ruimte een stuk efficiënter ingedeeld kon worden, maar wilden tegelijkertijd wel een zo groot mogelijk deel van de originele structuren behouden. Dat pakte bijzonder goed uit!

Het re-design lag in handen van Adriano Pupilli Architects. Voor het appartement bedacht hij een aantal handige ingebouwde oplossingen die zorgen voor extra opbergruimte en die de woning tegelijkertijd ook een stuk flexibeler maken.




Het appartement in Sydney bestaat uit twee kamers: een woonkamer met keuken en een slaapkamer. Aangezien beide kamers vrij compact zijn, is het niet slim om ze helemaal vol te zetten met meubels. Daarom koos de architect voor andere passende oplossingen. In plaats van een grote eettafel, koos hij bijvoorbeeld voor een flexibele opklaptafel. Aangezien de bewoners meestal maar samen zijn, hebben ze hier genoeg aan en houden ze meer ruimte over voor andere dingen.

Als er gasten komen eten kan de tafel eenvoudig worden uitgeklapt en verplaatst worden naar de bank. Op die manier creëren de bewoners op een makkelijke manier meer zitplaatsen.

In de woonkamer maakte de architect een grote kastenwand die doorloopt richting de slaapkamer. Hierdoor hebben de bewoners lekker veel opbergruimte zonder dat het appartement meteen overvol aanvoelt. Daarnaast maakte de architect in de kast een handig uitklapbaar bureau, waardoor binnen een handomdraai de verstopte home office verschijnt. De kastenwand in de hal richting de slaapkamer is een grote kledingkast.


In de hal bedacht de architect een slimme constructie waarvoor hij een kast en schuifdeur in één maakte. Hiermee verdubbelde hij de kastruimte en wordt meteen de rommel in de ingebouwde kast verborgen.



Ook de slaapkamer is vrij compact. Daarom maakte de architect een handige constructie van multiplex en OSB platen. Achter het bed kon hij hierdoor bijvoorbeeld een leeshoekje creëren. Het bed heeft een basis van OSB platen met daaroverheen een multiplex plaat. Deze hangt een beetje over de basis heen, waardoor ook hieronder extra opbergruimte ontstaat. Boven het bed maakte de architect een verticale boekenkast die over de hele breedte van de kamer loopt.


adrianopupilli.com.au