Maud van Dijck
Maud van Dijck Diy 17 aug 2021

Nieuw bij IKEA: de kunstige Circular Hub vol DIY-idee├źn

Maak een kunstzinnig uitstapje van je bezoek aan IKEA door een kijkje te nemen bij de Circular Hub. Daar kan je goed inspiratie opdoen voor wat je misschien kan doen met jouw tweedehands meubels, of juist met nieuwe IKEA items. Deze idee├źn zijn namelijk ├ęcht leuk!

Waarom de Koopjeshoek plaatsmaakt voor de Circular Hub

Waar eerst de koopjeshoek was, is er nu de Circular Hub. De Circular Hub biedt ook meubels aan voor mooie prijzen en daarbij is het ook nog eens duurzaam. De voornaamste reden voor deze verandering is dan ook het feit dat IKEA steeds duurzamer wil worden.

In 2030 wil IKEA wil namelijk klimaatpositief zijn. In andere woorden de Circular Hub is niet meer een duurzame hoek in de winkel, maar de hele IKEA is duurzaam en gebruikt alleen nog maar hernieuwbare en gerecyclede items.

Ze willen daarbij ook laten zien dat duurzaamheid niet meteen hand in hand gaat met duurder en het toegankelijk maken voor iedereen. Om dit idee te stimuleren hebben ze samengewerkt met twaalf lokale kunstenaars die oude IKEA meubels hebben omgetoverd.

Een Hub vol inspiratie

Neem een kijkje op de site en laat je inspireren door de toffe items van de Circular Hub. Zit er een tussen die je helemaal te gek vindt? Ga dan zelf aan de slag met het DIY, want van alle 12 items hebben ze een handleiding voor jou erbij geplaatst.

Zelf vonden wij de mozaïekkast heel leuk en hebben we daarom de DIY voor de leuke mozaïekkast hieronder nog eens uitgeschreven.

Ikea mozaiekkast
Bron: Ikea

DIY: je eigen mozaïekkast

Tamar Yogev gebruikte een HEMNES vitrinekast voor haar kunstkast in IKEA Groningen. Wat je daarvoor in huis moet hebben zijn de volgende dingen:

  • Hamer
  • Handdoek/Theedoek
  • Oude kopjes, borden of tegels
  • Oud pasje
  • Potlood
  • Spons
  • Tegellijm
  • Veilgiheidsbril en -handschoenen
  • Voegmiddel

Als je deze items bij elkaar hebt gepakt dan kan je met behulp van deze stappen zelf zo een toffe mozaïekkast in elkaar zetten.

1. Tekenen met je potlood

Pak je potlood erbij en zet de muziek aan en teken lekker weg op je kast. Je kan zelf kiezen voor een leuk mozaïekpatroon met kleinere of grotere stukken. Of door het af te wisselen kan je het ook nog een leuk groottecontrast geven. Met het patroon kan je er zo toch een beetje je eigen draai aan geven.

2. Met de hamer

Zet eerst al je tegels, koppen en borden die je kan missen klaar. Ga ze dan af door ze tussen een doek te leggen en ze met een hamer kapot te slaan. Vind je het heel leuk en kalmerend? Dan is het misschien een leuke tip om een keertje naar een anger– of rage room te gaan.

3. Puzzel weg op je meubelstuk

Het beste kan je rustig iedere kant afgaan. Zo kan je de stukjes eerst neerleggen en daarbij kijken wat past en overeenkomt met je patroon zonder dat ze verschuiven. Haal dan ook nog niet de lijm tevoorschijn en leg ze eerst droog op de kast neer.

4. Lijm de stukken vast

Wanneer je klaar bent met je kant en tevreden met het resultaat, ga je de stukken ├ę├ęn voor ├ę├ęn vastlijmen van waar ze liggen. Draai de kast pas wanneer de stukjes zo goed als droog zijn en begin dan aan de volgende kant.

5. Vul de voegen

Nadat je alle stukjes vast hebt gelijmd, kan je het voegpoeder mengen met wat water. Lees de omschrijving van je voegpoeder om te bepalen wat een goede hoeveelheid water is. Het oude pasje kan je gebruiken om voegmiddel weg te schrapen van de gekleurde tegels.

6. Poets het schoon

Laat de kast helemaal opdrogen voordat je aan de laatste stap begint. Zodra het zover is poets je de kast helemaal af met een vochtige spons om zo alle sporen van voegmiddel en lijm te verwijderen en dan is je mozaïekkast af!

Nieuw of vintage? Dit moet je jezelf afvragen als je meubels gaat shoppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

IKEA

Reageer op artikel:
Nieuw bij IKEA: de kunstige Circular Hub vol DIY-idee├źn
Sluiten