China’s aardbeving herdenkingsmuseum heeft een wel heel bijzondere vorm

De wereld kent helaas al heel wat herdenkingsmusea. Of het nu gaat om het herdenken van de slachtoffers van natuurverschijnselen of oorlogen, het is belangrijk om een plek te hebben waar de slachtoffers kunnen worden geëerd. Het bekendste herdenkingsmuseum ter wereld is waarschijnlijk het National September 11 Memorial & Museum in New York. Deze indrukwekkende herdenkingsplek – bekijk hier de timelapse video van de bouw – trekt elk jaar tienduizenden toeristen en is vooral voor New Yorkers een bijzondere plek geworden. Het ontwerp van het museum, twee lege ‘gaten’ op de plek waar de Twin Towers ooit stonden, is behoorlijk indrukwekkend omdat het zo treffend is voor deze aanslag.

Het aardbeving herdenkingsmuseum in de Chinese provincie Sichuan is met hetzelfde idee ontworpen. In 2008 vielen er 70.000 slachtoffers en daarmee is dit de meest verwoestende aardbeving die China geteisterd heeft. Om de slachtoffers te herdenken kreeg de architectuur faculteit van de Tongji Universiteit de opdracht om een herdenkinsmuseum te ontwerpen. De keuze is uiteindelijk gevallen op het ontwerp van Cai Yongjie. Hij kwam met een ontwerp dat heel goed past bij de tragedie: de vorm van het herdenkingsmuseum is geïnspireerd op scheuren in de aarde.

Het museum bestaat uit ‘ophogingen’ in het gras. Het dak van het museum loopt schuin af en is bekleed met gras. De muren van het museum zijn gemaakt van geoxideerd staal en op de grond liggen lichte tegels, zodat de muren en de vloer goed afsteken bij het omliggende groen. Geen enkele muur heeft een hoek van 90 graden, waardoor het echt lijkt alsof een aardbeving de aarde aan stukken heeft gescheurd.

MEER LEZEN
Benieuwd naar meer bijzondere en indrukwekkende architectuur? Lees dan ook het verhaal achter de glazen boerderij in het Brabantse plaatsje Schijndel.

www.designboom.com

Reageer op artikel:
China’s aardbeving herdenkingsmuseum heeft een wel heel bijzondere vorm
Sluiten