Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 24 jul 2018

Checklist: dit komt er allemaal bij kijken als je een huis gaat kopen

Een huis kopen doe je niet in één dag. Daar gaat tijd overheen. En soms gaat er zo veel tijd overheen, dat je het overzicht misschien even kwijt kunt raken. In zo’n geval is het altijd handig om een goede checklist bij de hand te hebben, die ervoor zorgt dat jij alles overzichtelijk en op een rijtje houdt.

Het kopen van een huis is stiekem toch een beetje spannend. Waar moet je op letten? Wat komt er allemaal bij kijken? Vooral als het je eerste koophuis wordt, is het waarschijnlijk de grootste financiële aankoop die je tot dan toe ooit gedaan hebt.

Checklist bij een huis kopen

Eerlijk is eerlijk: er komt best veel bij kijken. Met deze huis kopen checklist nemen we je stap voor stap door dat proces mee.

1. De oriëntatiefase

Waarschijnlijk heb je wel eens voor de lol op Funda gekeken (naar onze Funda finds bijvoorbeeld!). Naar wat voor soort huizen keek je toen vooral? Een rijtjeshuis, twee onder een kap of toch liever helemaal vrijstaand? Bedenk voor jezelf naar wat voor soort huis je op zoek bent, en wat je wensen en eisen zijn. Wil je in een dorp wonen, of het liefst in het centrum van de stad? Is een flat een afknapper? Schrijf het voor jezelf eens op, zodat je het duidelijk hebt.

2. Serieus zoeken

Weet je inmiddels wat je wilt? Dan kan je serieus gaan zoeken. Schrijf je in bij verschillende makelaarskantoren, zodat ze je op de hoogte kunnen houden als er een nieuw huis in jouw prijsklasse vrijkomt. Over die prijsklasse gesproken – check bij de bank hoeveel je ongeveer kunt lenen voor het kopen van een huis. Dit kan online, maar een adviseur kan je er veel meer over vertellen. In dat geval kan je ook gericht op de prijs van een huis gaan zoeken.

Je kunt er ook voor kiezen om de makelaar het zoekwerk te laten doen. De makelaar gaat, nadat jij een uitgebreide vragenlijst beantwoord hebt, voor jou op zoek naar jouw droomhuis.

3. De bezichtiging

Misschien wel het leukste onderdeed: het bezichtigen van huizen. Je gaat of met je makelaar, of alleen de woningen bezoeken die jij interessant vindt. Ben je op het eerste gezicht enthousiast, en wil je het huis hebben? Dan is het tijd voor stap 4…

>> Een eigen huis kopen? De schrijver van Martin Luther King helpt je!

4. Bieden op het huis

… namelijk het bieden! Dit wordt ook wel als de spannendste stap gezien. Je mag zelf een bod doen, maar dit kan je ook aan de makelaar overlaten. En dan is het wachten tot het bod geaccepteerd wordt (of afgewezen, waardoor je weer bij stap 2 mag beginnen).

5. Het huis kopen: koopcontract (en meer)

Als jouw bod geaccepteerd wordt (yesss gefeliciteerd!), heb je nog enige bedenktijd totdat het huis echt van jou is. Daarna teken je een voorlopig koopcontract en regel je alvast de financiering door een afspraak te maken met de bank. Laat ook altijd een bouwkundige keuring doen, zodat je informatie hebt over de technische staat van de woning op het moment dat je ‘m koopt.

>> Je eerste huis kopen? Let dan vooral hierop!

6. Een passende hypotheek

Schakel een onafhankelijke adviseur in die jou kan helpen bij het vinden van een hypotheek die bij jou past. Want hoe ga je dat huis betalen?

7. Tijd om te tekenen, champagne!

De laatste (en aller allerleukste) stap is het tekenen van het definitieve koopcontract. Als jouw handtekening daar staat, is het huis officieel van jou. Een notaris maakt een akte van het koopcontract en zorgt voor een eindafrekening.

En dan is het, natuurlijk, tijd voor champagne! Geniet ervan!

Ook interessant: 5 dingen die je moet weten bij het kopen van een oud huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Checklist: dit komt er allemaal bij kijken als je een huis gaat kopen
Sluiten