Frederique Rekers
Frederique Rekers Slaapkamer 25 mei 2021

Te veel kleding? Ga voor de duurzame oplossing: een capsule wardrobe

Niks is vervelender dan een overvolle kast in je slaapkamer. Je kamer eindigt in één grote kledingkast en overal liggen kledingstukken. Er is een oplossing voor dit probleem: een capsule wardrobe en dat is meteen ook erg duurzaam.

Dat is twee vliegen in een klap, wij leggen uit hoe het werkt.

Capsule wardrobe

We leggen het voor jullie uit. Een Capsule wardrobe is een kledingkast die bestaat uit kleding voor één seizoen. Niet meer, niet minder, precies genoeg voor het hele seizoen. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal nieuw te zijn. Je kan een selectie maken van de huidige kleding in je kast.

3 dingen waardoor jouw nachtkastje altijd rommelig lijkt


Officieel bestaat een capsule wardrobe uit 37 items voor één kwartaal. Deze items hangen dus een heel seizoen in je kast. Dit lijkt misschien in eerste instantie een beetje veel maar dit zijn natuurlijk niet allemaal setjes kleding. Dit zijn losse items, zoals broeken, shirts, vesten en hemden.

Het leuke hieraan is dat, eenmaal samengesteld, je de rest van het kwartaal niks nieuws mag kopen. Ja, je leest het goed. Je moet het dus het hele kwartaal met deze kledingitems doen. Dit zal de stapel aan kleding die rondslingert in je kamer, aanzienlijk verkleinen.

Waarom is dit duurzaam?

Op het moment dat je maar een aantal kledingstukken in je kast mag hangen zul je keuzes moeten maken in wat je wél en niet draagt.

Je bespaart tussendoor een hoop geld aan kleding en daarnaast is het natuurlijk erg goed voor het milieu als je niet elke week weer naar de winkel rent voor iets nieuws.

Hartstikke duurzaam: deze meubels gemaakt van petflessen wil je echt even zien


Daarnaast kies je (waarschijnlijk) voor kwalitatief goede kledingstukken. Als je er immers een heel kwartaal mee moet doen wil je niet dat ze tussendoor versleten zijn. Dit is ook weer een duurzame keuze.

Spullen selecteren

We halen Marie Kondo er even bij: je zult namelijk spullen weg moeten doen. Sommige spullen zal je voorgoed wegdoen en sommige mogen in een ander kwartaal weer naar boven worden gehaald.

Volgens Kondo is het verstandig om bij elk item jezelf de vraag te stellen: “Maakt mij dit echt gelukkig?”. Als het antwoord nee is, dan mag het niet in je capsule wardrobe.

De items die je ook niet meer in het volgende kwartaal aan wilt mag je weg doen. Doe dit ook duurzaam door het weg te geven aan een goed doel of door het tweedehands te verkopen. Nu je veel minder spullen hebt om je druk over te maken en zal jouw slaapkamer een stuk netter zijn.

Dt is dé hack om jouw kledingkast er opgeruimd uit te laten zien

Capsule wardrobe
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Homefreak

Reageer op artikel:
Te veel kleding? Ga voor de duurzame oplossing: een capsule wardrobe
Sluiten