Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 2 aug 2020

Goed om te weten – dit is waarom je Calathea bruine vlekken heeft

Eigenlijk mag je onder je kinderen geen favorieten hebben, maar de Calathea is toch wel echt mijn favoriete kamerplant. Dit komt voornamelijk door de prachtige bladeren met paarse gloed. Een geweldige plant, maar de Calathea is ook een echte dramaqueen. Er zijn dus ook verschillende redenen waarom je Calathea bruine vlekken kan hebben. Wij zetten het op een rijtje.

Bij het minste of geringste gaan de bladeren van de Calathea slap hangen of krijgen ze bruine vlekken en randen. Het lijkt heftig, maar gelukkig is de plant ook snel weer blij als je ‘m goed verzorgt. Wel goed om in je achterhoofd te houden: de bruine vlekken zullen nooit meer groen worden. Beter kan je dus voorkomen dat de randjes bruin kleuren met de volgende tips.

6 redenen waarom je Calathea bruine vlekken heeft

1. Koud water

Echt waar: de Calathea houdt niet van koud water en kan daardoor die lelijke bruine vlekken krijgen. Koud water kan, zeker voor kleine jonge plantjes, zorgen voor shock. Fijner is om de Calathea water op kamertemperatuur te geven.

2. Kraanwater

De Calathea klinkt als een deftige dame wanneer ik zeg dat ze niet van kraanwater houdt, maar het is echt zo. De oplossing? Geef je plant regenwater, gefilterd water of water uit een aquarium.

3. Lage luchtvochtigheid

Van origine komt de Calathea uit een vochtig jungle gebied en is dus dol op een hoge luchtvochtigheid in de kamer. Besproei je plant regelmatig met een plantenspuit en kijk naar andere manieren om luchtvochtigheid te verhogen.

4. Droogte

Hangt jouw Calathea van de een op de andere dag slap? Dan heb je de plant een dagje te laat water gegeven. Als een echte drama koningin, gaat ze gelijk dramatisch doen. Ook de bruine vlekken kunnen komen doordat je te laat water geeft.

Probeer dus geregeld te checken of de plat water nodig heeft. Deze vrouw op TikTok legt uit hoe je dat precies doet.

5. Teveel zon

Een paar uurtjes indirect zonlicht op een dag is genoeg voor de Calathea om zich goed te voelen. Teveel zonlicht vindt ze niet fijn. Hierdoor worden de bladeren snel een beetje crispy en ontstaan de bruine vlekken.

> Lees ook: Kunnen kamerplanten overleven op een donkere plek (zonder licht)?

6. Spint op de bladeren

Ontdekken dat je planten last hebben van spint is onwijs vervelend, want het is vaak moeilijk om er weer vanaf te komen. Spint is dol op de dunne bladeren van de Calathea.

Zie je kleine bruine vlekken op de bladeren van de plant? Ga er dan voorzichtig met een wc-papiertje overheen. Zit er vervolgens oranje-bruin spul op het papiertje? Dan heeft de plant last van spint.

Zet de plant onder de douche en probeer regelmatig te sproeien om de beestjes weg te halen. Houd de plant ook weg bij je andere kamerplanten voordat de spint op al je plantenbaby’s zit.

Meer weten over het verzorgen van specifieke planten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

123plantenPlanethouseplant

Reageer op artikel:
Goed om te weten – dit is waarom je Calathea bruine vlekken heeft
Sluiten