Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 9 sep 2020

Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn cactus water geven?

Een cactus is de meest geschikte plant als je niet echt van die groene vingers hebt, maar wel planten in je interieur wilt. Maar er zijn ook mensen die zelfs een cactus kunnen laten verdrinken. Daarom vroegen wij ons af: hoe vaak moet je een cactus water geven?

Je hebt ze in verschillende formaten en ze hebben niet al te veel aandacht nodig. Als je ze op een zonnige plek zet doen ze het meestal al goed. Toch is het niet de bedoeling dat je een mooie cactus verwaarloost. Hoeveel water je cactus nodig heeft is afhankelijk van waar je woont en de tijd van het jaar.

Zo vaak moet je een cactus water geven

Je cactus potten

De manier waarop je je cactus pot heeft invloed op de manier waarop je hem water geeft. Door een aarde met verliet te gebruiken, zorg je ervoor dat je cactus niet te veel water opneemt. Een kleipot met afvoergaten helpt overtollig water gemakkelijk te verdampen.

Ook leuk: plaats kiezelstenen op de bodem van de cactus. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar zorgt er ook voor dat het water zich door de grond kan verspreiden. Hierdoor wordt het water beter opgenomen door je cactus.

Lees ook: Roomed’s planten guide: een kamerplant verpotten, hoe doe je dat?

Weet welke cactus je hebt

Er is niet een bepaalde hoeveelheid water die werkt voor alle cactussen. Sommige soorten blijven in de winter inactief, waardoor ze nauwelijks water nodig hebben (zoals de Opuntia cactus). Als je een cactus hebt die in de winter wél water nodig heeft, doe dat dan om de zes weken.

Voor in het voorjaar en de zomer gaat het wat makkelijker. Over het algemeen moet een binnencactus één keer per maand water krijgen.

Tip: onderzoek welke cactus je precies hebt en zoek uit wat de specifieke behoeften ervan zijn. Zo verzorg je ‘m het beste.

> Geen groene vingers? 4 tips om jouw cactus dit keer wél in leven te houden

Morning drink

Voor een gezonde cactus geef je je cactus water totdat het overtollige uit de afvoergaten onder in de pot loopt. Doe dit vooral ‘s ochtends, zodat je cactus voldoende tijd heeft om uit te drogen.

Voor als je meer wilt dan maar één cactus (we totally get that)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn cactus water geven?
Sluiten