Geen groene vingers? 4 tips om jouw cactus dit keer wél in leven te houden

Dat de cactus één van de gemakkelijkste kamerplanten is, staat buiten kijf. Jij bent echter totaal niet gezegend met groene vingers, waardoor je de superpower hebt om zelfs cactussen dood te kunnen laten gaan. Herkenbaar? Met de volgende 4 tips proberen we de cactus dit keer wél in leven te houden. Schrijf je mee?

De onderstaande fouten kan je voortaan beter voorkomen.

1. Je geeft de cactus te veel water

We zien om ons heen vaak dat mensen cactussen net zo vaak water geven als hun Monstera, Pannenkoekplant of Scindapsus. Dat is absoluut niet nodig, en zorgt er zelfs vaak voor dat de cactus verdrinkt. De cactus is het gewend om weinig water te hebben, waardoor eens per maand water geven meer dan genoeg is. Sterker nog, de meeste cactussen vinden in de winter eens per drie maanden ook prima.

Wil je je geen zorgen hoeven maken over de hoeveelheid water die je aan je planten geeft? Dan ga je liever voor een van deze planten: Deze 4 kamerplanten gaan zelfs niet dood als je ze te veel water geeft.

2. Het potje van de cactus heeft geen drainage gat

De cactus houdt niet van natte voeten. Wanneer het water niet weg kan lopen via een drainage gat, zullen de wortels in een plasje water blijven staan. Daar wordt de cactus niet gelukkig van, want hierdoor ontstaat al snel wortelrot.

Lees ook: Waarom je planten altijd in een plastic binnenpot in die toffe bloempot moet zetten

3. De luchtvochtigheid rondom de cactus is te laag

Op een warme, zonnige dag is het prima om de lucht rondom de cactus eens goed te nevelen met een plantenspuit. Veel cactussen kunnen water opnemen via de plant zelf, waardoor je dus de grond niet nat hoeft te maken. Heb je ook weer minder kans op wortelrot, hoera!

4. Je kleine cactussen te weinig water

Er is één uitzondering op de regel: kleine cactussen in kleine potjes. Omdat hier vanzelfsprekend minder aarde is om het water op te nemen, kan er bij deze potjes minder water opgenomen worden. Mocht je kleine cactussen in huis hebben, dan doe je er goed aan om deze iets water water te geven. In de zomer volstaat eens per twee weken, in de winter eens per maand.

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen groene vingers? 4 tips om jouw cactus dit keer wél in leven te houden
Sluiten