Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Kunst 26 mrt 2016

Bull door Pablo Picasso

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

We vonden het weer tijd voor een kunstig object aangezien kunstwerken ook zeker tot onze Interior Icons behoren. Deze week behandelen we niemand minder dan Pablo Picasso, bekend om zijn abstracte vormen. Met Bull gaf hij zijn fans een kijkje in zijn creatieve geest!

Bekijk ook: Balloon Dog door Jeff Koons

Het ontwerp

Pablo Picasso werd (en wordt nog altijd) gezien als een van de koningen in de abstracte kunstwereld. Men noemt zijn kunst soms wel eens ‘kinderlijk’ of simpel. Met de serie Bull – gemaakt in 1945 en 1946 – gaf hij ons letterlijk een kijkje in zijn creatieve brein. Voor de gehele serie gebruikte hij de lithografie techniek, een techniek die tot stand komt door het scheiden van vet en water. De tekening wordt licht geschetst, waarna de hoofdlijnen worden getekend met vet, bijvoorbeeld Arabische gom. Daarna wordt de tekening verder ingekleurd met inkt, maar de lijnen van het vet blijven ‘leeg’, omdat de inkt hier niet gepakt wordt. Zo creëer je een vloeiende tekening, waarbij de hoofdlijnen goed zichtbaar blijven.

Oke, terug naar Pablo Picasso. Picasso begon zijn serie met een gedetailleerde schets van een stier. Op alle schetsen daarna paste hij de lithografie techniek toe. Door de hoofdlijnen verder te abstraheren, steeds een stapje meer, ontstond er bij de elfde plaat een stier die bijna niet meer te herkennen is. Wanneer je de lithos goed bekijkt, kun je je voorstellen hoe het creatieve brein van een abstracte kunstenaar werkt: het steeds meer wegnemen van ‘overbodige zaken’ zodat alleen de essentie overblijft. Hier zit dus heel wat meer achter dan zomaar wat lijnen op papier!

Ook leuk om te weten

  • Bij Apple zijn ze fan van Pablo Picasso én zijn opvattingen. In het interne trainingsprogramma worden de Apple medewerkers er vaak aan herinnert hoe noodzakelijk het is om overbodige zaken weg te houden uit het design. De sprekers doen dit aan de hand van het werk van Picasso.
  • Picasso maakte veel meer lijntekeningen: onder andere een uil, tekkel en een flamingo, maar ook verschillende vrouwengezichten. Hierbij tekende hij de dieren en portretten in één vloeiende lijn, zonder zijn penseel van het papier af te halen. Deze prints worden onder andere verkocht bij IKEA.
  • De tekkel is geïnspireerd op Picasso’s eigen hond, Lump. Er gaan verhalen rond dat Lump ooit één van de kunstwerken van Picasso heeft opgegeten!

“Art is the elimination of the unnecessary”

Over Pablo Picasso
Pablo Picasso (1881-1973) was een Spaanse kunstschilder en beeldhouwer. Na zijn studie aan de kunstacademie in Madrid en reis naar Parijs stortte hij zich compleet op het vervaardigen van zijn eigen stijl. Zijn kunstwerken zijn te categoriseren in verschillende periodes. Van de blauwe en roze periode ging Picasso naar de kubistische stijl, waarna hij een klein uitstapje maakte naar meer klassiekere werken. Daarna volgden zijn surrealistische en abstracte periode, waarin hij zijn meest bekende werken maakte. Picasso heeft meerdere minnaressen gehad en ook deze periodes zijn terug te herkennen in zijn kunstwerken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bull door Pablo Picasso
Sluiten