Zo voorkom je die bruine randjes aan het blad van je kamerplant

Oh jee, je doet er alles voor om het jouw kamerplanten zo goed mogelijk naar hun zin te maken. En laat jouw kamerplant merken dat het niet zo lekker gaat, want de groene bladeren kleuren langzaan bruin. Shit. Krijgt jouw kamerplant ook bruine randen? Dat zou wel eens hiermee te maken kunnen hebben:

Allereerst kan het aanmaken van bruine randen te maken hebben met de hoeveelheid licht en water. Als je zeker weet dat jouw plant een standplaats heeft met genoeg licht én voldoende water krijgt, dan zou je kunnen kijken naar het water dat je aan de plant geeft. Grote kans dat dat gewoon kraanwater is, toch?

Planten gefilterd water geven

In principe kan het geven van kraanwater geen kwaad, maar in ons Nederlandse kraanwater zit kalk. Wij proeven hier vrijwel niets van, maar planten vinden dit eigenlijk niet zo lekker. Dat laten ze soms merken door bruine randen en plekjes op hun bladeren. We hebben dan vaak te maken met de echte diva’s onder de planten, zoals de Calathea.

De oplossing van dit probleem is vrij simpel: geef je planten gefilterd water. Je kunt hiervoor een speciale waterontharder te gebruiken, maar een waterkan met kalkfilter kan ook al genoeg helpen. Wil je altijd gefilterd kraanwater uit de kraan? Dan kan je een kalkfilter op de kraan laten installeren.

Water waar gezonde planten écht blij van worden

Wil je je planten écht een energie boost geven? Geef dan het water waarin je je eieren hebt gekookt. Hier zit een grote hoeveelheid calcium in, wat planten erg lekker vinden. Hier lees je er meer over: Waarom je het water van je gekookte eieren moet bewaren voor je planten.

Doe dit wel alleen bij planten die het goed naar hun zin hebben. In het water van gekookte eieren zit namelijk een grotere hoeveelheid kalk dan in gewoon kraanwater.

Meer lezen over de verzorging van kamerplanten?

Bruine plant
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo voorkom je die bruine randjes aan het blad van je kamerplant
Sluiten