Plant dood? Zo breng je je bijna dode plant weer tot leven

Ai.. staat jouw Monstera er maar zielig bij? Een mond-op-mond-beademing zal helaas niet helpen. Zit je dan, met je cursus EHBO. Maar gelukkig hebben we wel een aantal andere tips die er voor (kunnen) zorgen dat de blaadjes weer langzaam groen kleuren. Want soms is het nog niet te laat! Zo breng je je plant weer tot leven.

Hangt je plant op de grond, is ‘ie zwart of groeit er schimmel aan de bladeren – verwacht dan geen wonderen. Maar soms zijn er nog een paar trucjes die je uit kunt voeren om de plant weer nieuw leven in te blazen.

Tip 1: Kijk naar de kleur van de bladeren

Wist je dat de kleur van de bladeren jou veel vertellen over de gezondheid van je plant? Zo wijzen gele of verwelkte bladeren op een tekort aan voedingsmiddelen of een overdosis water. Geef je groene vriend daarom enkele dagen geen water en check ook of het water goed weg kan lopen. Soms kan er namelijk wat achterblijven in de pot. En als de plant op een donkere plek staat, kan het ook weleens helpen om ‘m wat meer in het daglicht te zetten.

Zie je broze, bijna doorzichtige blaadjes? Dat betekent dat de plant te veel zonlicht krijgt – zet ‘m dus op een andere plek neer.

Zie je bruine vlekjes? Ook dan ben je te enthousiast geweest met de gieter.

Tip 2: Plant dood? Plukken maar

De delen van de plant die niet meer te redden zijn, kan je het beste afknippen. Zo kan alle energie gaan naar de groene(re) delen.

Tip 3: Verpotten

Als je plant niet meer groeit en er niet gezond uitziet, dan is de kans groot dat de pot te klein is. De wortels hebben namelijk genoeg ruimte nodig om te kunnen groeien. Dus: verpotten die handel.

Tip 4: Maak je eigen mini-broeikas

Je plant in een mini-broeikas plaatsen kan soms ook helpen. Je kunt dit makkelijk zelf nabootsen door ‘m een aantal dagen met een plastic zakje te bedekken.

Tip 5: Liefde

Liefkozende woordjes, een zachte aanraking: ook je plant kan zo nu en dan wel wat liefde gebruiken! Dus zet je nachtegaal-stem op en zing zo af en toe eens voor je lieve plant. Hij zal het nodig hebben!

En anders zijn er altijd nog deze planten:

Deze 6 planten kun je onmogelijk dood laten gaan

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Plant dood? Zo breng je je bijna dode plant weer tot leven
Sluiten