Bourgie Lamp van Ferruccio Laviani voor Kartell

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

De Bourgie Lamp, ontworpen door Ferruccio Laviani, is een van bestsellers van het Italiaanse merk Kartell. De lamp is stijlvol, veelzijdig en past bijna in elk interieur. Het is dan ook niet voor niets dat de lamp terecht is gekomen in ons lijstje met favoriete lampen uit Scandinavische interieurs!

Bourgie Lamp Roomed
Bron: Reuter

Het ontwerp

Maar waarom is deze lamp nou eigenlijk zo’n bestseller? We verklapten het antwoord eigenlijk al: de lamp is veelzijdig. De lamp bestaat weliswaar uit barokke, klassieke vormen, maar door de kunststof (polycarbonate om precies te zijn) uitvoering staat de lamp ook prachtig in moderne interieurs. De lamp is te koop in basic kleuren als zwart, wit, transparant en koper, maar sinds vorig jaar ook in flashy violet, turkoois en multicolor. Benieuwd hoe de kleurrijke versie eruitziet in een perfect gestyled interieur? Bekijk dan deze binnenkijker!

De lamp past niet alleen bij meerdere interieurstijlen, maar ook op meerdere plekken in huis. Als leeslamp op het nachtkastje, als bureaulamp, of op een meer prominentere plek op bijvoorbeeld een sidetable of dressoir. De lamp is zowel in woonhuizen als kantoren een graag geziene gast!

Bourgie Lamp Roomed

Tienjarig jubileum

In 2014 vierde de lamp haar tienjarig jubileum. Kartell pakte groots uit en nodigde veertien designers (waaronder Phillipe Starck, Lenny Kravitz en Piero Lissoni) uit om hun eigen interpretatie van de lamp te maken. Dit resulteerde in veel verschillende versies van de welbekende lamp: onder andere een kapstok, een met sieraden behangen lamp en de lamp gemaakt van rijstpapier.

Ook leuk om te weten:

  • Ferruccio Laviani heeft meerdere objecten voor Kartell ontworpen. Zo ook de Gé Pendant lamp. Deze hanglamp heeft dezelfde kap als de Bourgie Lamp
  • De lamp werd voor het eerst verkocht in 2004. Als bestseller een behoorlijk prestatie, aangezien Kartell al bestaat sinds 1949!
  • In de kap van de lamp zit een systeem waarmee je de lampenkap op drie verschillende hoogtes kunt stellen

Over Ferruccio Laviani
Ferruccio Laviani (1960) in ontwerper en begon zijn carrière als onderdeel van de Memphis Groep, een kunstbeweging met vernieuwende designs in kleurrijke (bijna kitscherige) uitvoeringen. Naast zijn ontwerpen voor Kartell produceert hij ook meubels onder naam van zijn eigen designstudio.

Reageer op artikel:
Bourgie Lamp van Ferruccio Laviani voor Kartell
Sluiten