Een botanische badkamer: zo maak je je badkamer groen

Je badkamer is de plek waar je elke ochtend en avond komt. Je poetst je tanden, doucht of neemt een bad, gaat naar de wc en wellicht doe je er je make-up. We spenderen hier dus best wat tijd elke dag. Hier bij Roomed zijn we dol op een mooie plant, en ja, dus ook in de badkamer! Tijd om deze ruimte om te toveren tot een botanische badkamer.

Planten in je badkamer is niet altijd vanzelfsprekend. Vaak blijft een badkamer functioneel en gaat het niet om de versiering en verdere aankleding ervan. Toch heeft een botanische badkamer meer voordelen dan je denkt.

De voordelen van planten in je badkamer

Planten zorgen ervoor dat de lucht in jouw kamer wordt gefilterd. De schadelijke stoffen die er eventueel kunnen zijn worden opgenomen en de schimmels in je badkamer hebben geen schijn van kans meer. Jackpot!

Planten hebben dus een zuiverende werking en ze zorgen ook voor extra zuurstof, altijd handig. En natuurlijk geven de planten een mooie kleur aan je (witte) badkamer.

Welke planten gaan er in een botanische badkamer?

Goed, je wilt je badkamer vullen met een aantal gezellige groene vrienden, maar welke planten kan je het beste kopen? Niet alle planten kunnen namelijk in een badkamer staan, vooral als die badkamer erg donker is. Deze planten zijn zeker wel geschikt:

Graslelie

De graslelie is in principe niet zo groot en fleurt meteen de kamer op. Deze plant heeft wel iets meer verzorging nodig dan andere planten, dus houd er rekening mee dat je hem twee keer per week moet wateren. Maar hoe en waar je hem ook neerzet, het staat meteen gezellig.

Drakenplant

Als je iets meer ruimte in je badkamer hebt, is de drakenplant een echt winnaar. Het is namelijk een makkelijk te verzorgen plant en hij is dol op goede luchtvochtigheid. Perfect voor in de badkamer dus.

Kwartjesplant

De kwartjesplant heeft weinig water nodig en is daardoor makkelijk te verzorgen. De grond mag zelfs een beetje droog aanvoelen. Ook dit is wel weer een wat grotere plant, dus zorg wel dat hij  ruimte heeft om te staan.

Varens

Varens, bijvoorbeeld de Nephrolepis, zijn ook relatief kleine planten en kunnen dus makkelijk en plekje krijgen in de badkamer. Ze zijn dol op hoge luchtvochtigheid, dus de badkamer is de geschikte plek voor deze plant. Varens schijnen daarnaast ook te helpen tegen hoofdpijn en zuiveren de lucht.

Klimop

Deze plant kennen we natuurlijk allemaal van de tuin, maar het kan ook een prima kamerplant zijn. De klimop komt ook in verschillende maten en kan op een hoge plek in de badkamer prima leven. Zorg ervoor dat de plant kan hangen of zet hem ergens hoog neer, zodat de bladeren naar beneden kunnen groeien.

Sansevieria

Een andere bijzondere plant voor in de badkamer is de sansevieria, ook bekend als vrouwentongen. Deze plant vergt weinig zorg en is daardoor perfect voor in de badkamer. Deze plant bestaat ook in een kleinere versie, dus met goed zoeken past hij in elke badkamer.

Je botanische badkamer inrichten

Nu dat je de planten in huis hebt wordt het tijd om ze in je botanische badkamer te plaatsen. Maar waar? Als je een wc in de badkamer hebt is er waarschijnlijk ruimte boven het inbouwreservoir. Daar kan je een paar kleine plantjes op kwijt.

Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je badkamer is en wat de indeling is, waar er ruimte is voor planten. Heb je een stellingkast of een hoge kast in de badkamer staan? Dan kan de plant daar bovenop of in.

En op of rond het bad is meestal ook wel een plekje te vinden. En als je echt geen ruimte heb kan je altijd nog een klein hangplantje nemen. Zo neemt de plant weinig ruimte in beslag en kan jij de overige ruimte gebruiken voor andere spullen.

Klein maar fijn

Ook in een kleine badkamer is het mogelijk om planten te hebben, al is het er maar één. Er is vaak wel plek boven de wc en anders kan je altijd een klein plantje ophangen. Heb je weinig daglicht? Zorg er dan voor dat je planten uitzoekt die weinig licht nodig hebben.

Meer lezen over planten voor in je huis?

Reageer op artikel:
Een botanische badkamer: zo maak je je badkamer groen
Sluiten