6 tips om zo lang mogelijk van je bos bloemen te genieten

Ben je vandaag verwend met een mooie bos bloemen? Of koop je regelmatig een bosje voor jezelf, maar verwelken de bloemen ook weer snel? Als je een verse bos snijbloemen in huis hebt, wil je natuurlijk dat je er zo lang mogelijk van kan genieten. Deze 6 tips kunnen je daar een handje bij helpen.

Zo geniet je zo lang mogelijk van je bos bloemen

1. Een schone bloemenvaas

Bloemen moeten na aanschaf zo snel mogelijk weer in het water staan. Zoek dus een geschikte vaas en zorg ervoor dat deze schoon is. Een keertje omspoelen met water is niet genoeg! Was de vaas af met een sopje, want bacteriën van oude bloemen kunnen in de vaas blijven zitten en de nieuwe bos aantasten.

Maak de vaas schoon met chloor, of liever nog met een (biologisch) schoonmaakmiddel. Vul de schone vaas met koud tot lauwwarm water. Gebruik geen heet water, dit kan de cellen van de steel aantasten en er voor zorgen dat de bloem niet meer uitkomt.

2. Snijd de bloemen schuin af

De onderkant van de steel, waar de bloemen zijn afgesneden, kun je vergelijken met een soort wond. Zijn de stelen langer dan een paar minuten uit het water, dan groeien de wonden als het ware dicht en nemen ze niet genoeg water meer op. Dit is de reden dat je snijbloemen voordat je ze in een vaas zet, eerst nog een stukje afsnijdt.

Doe dit schuin, zodat ze door een groter oppervlak zoveel mogelijk water op kunnen nemen. Let er ook op dat je een scherp mesje gebruikt en zeker geen schaar, want hierdoor kan de steel juist weer indeuken. Wees niet bang om de snijbloemen te kort te maken, een korte steel neemt juist veel water op. Bij een lange steel kan de weg van het water naar de bloem nog wel eens te lang zijn.

3. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen

Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven. Daarnaast staat het ook een stuk stijlvoller en ‘luchtiger’ wanneer de vaas niet helemaal dichtbegroeid is.

4. Meng het water van je bos bloemen met een beetje frisdrank

Op internet lees je vele fabeltjes over hoe je bloemen langer levend kunt houden door het water te mengen met verschillende stoffen. Zo zou een koperen muntje bloemen langer mooi houden, maar de snijbloemen kunnen er ook door verkleuren.

Aspirine heeft zelfs een negatief effect: sommige bloemen gaan er juist van hangen. Wat wel kan helpen, is een klein beetje frisdrank in het water. Door zuren en suikers blijven je bloemen mooi, maar het is een stuk moeilijker te doseren dan gewoon snijbloemenvoedsel. En dat is nog altijd de beste optie!

Ook interessant: 8 x schoonmaken met cola: meer dan alleen een drankje

5. Zet de bloemen op de juiste plek

Al verzorg je je boeket nog zo goed, op een verkeerde plek zullen ze hoe dan ook verwelken. Door tocht vindt verdamping plaats waardoor bloemen gaan hangen en ook warmte kan fataal zijn voor een boeket. Verder houden bloemen het korter vol in de buurt van gassen als sigarettenrook en gassen van rijp fruit.

6. Ververs regelmatig het water

Bloemen houden van water, maar vooral van schoon water. Ververs daarom het water regelmatig.

Meer lezen over bloemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 tips om zo lang mogelijk van je bos bloemen te genieten
Sluiten