Iris Wijnands
Iris Wijnands Opbergen 25 sep 2019

Is jouw boekenkast overvol? 7 tips om je boekenkast eens goed op te ruimen

We hebben niet allemaal een grote privébibliotheek in ons huis (was het maar waar!). Helaas moeten we om die reden soms onze boekenkast opruimen. Wanneer je een stapel boeken naast je kast hebt liggen, weet je dat het tijd is om deze tips te gebruiken.

Aan de slag! We gaan je boekenkast eens flink opruimen. De gouden regel: boeken die je liever niet meer bewaart, maar die nog wel goed zijn, hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze dan beter weggeven, verkopen of doneren aan de kringloopwinkel. Oh, en let op dat je geen geleende boeken per ongeluk wegdoet.

Je boekenkast opruimen door eerst alles eruit te halen

Deze tip gebruiken we van de Marie Kondo-methode. Al je boeken moeten de kast uit. Dan kun je pas zien dat je eigenlijk een enorme hoeveelheid boeken in de kast hebt staan, waarvan je bij de helft waarschijnlijk al vergeten was dat je ze in huis had.

Als je je boekenkast opruimt zónder deze tip, zul je nooit weten hoeveel boeken je eigenlijk hebt (en hoeveel boeken je eigenlijk niet nodig hebt).

Een flinke klus. Maar er is één troost: op het moment dat alles uit de kast is, maak je ruimte voor de boeken waar je echt van houdt, boeken die je ‘joy sparken’, zoals Marie Kondo zou zeggen.

Stapeltjes zijn je beste vriend

Je bent al goed bezig met het opruimen van je boekenkast. Nu alles eruit is, is het tijd om stapeltjes te maken van je boeken. Neem ze één voor één in je hand, stof ze indien nodig even af en kies waar het boek heen moet. Is het een boek dat je niet meer gaat lezen? Dan mag het weg.

Ook als het boek kapot is, je het niet zou kopen als je nu in de boekenwinkel ziet staan of als het boek je niet blij maakt, mag het naar de weg-stapel.

Verder maak je stapeltjes van soorten boeken die je wil houden. Zo hebben de meeste mensen wel een stapeltje kookboeken waar ze vaak inkijken, een stapeltje thrillers en een stapeltje literatuur.

Deze boeken moet je óók wegdoen als je de boekenkast wil opruimen

Ook studieboeken of boeken waar je wat van kan leren mogen op een eigen stapeltje. Studieboeken die je niet meer gebruikt kunnen best wat geld opleveren. Verkoop ze zo snel mogelijk door, voordat je oude studie een nieuwe literatuurlijst introduceert.

Wees kritisch op je stapeltjes: heb je echt zoveel kookboeken nodig? Welke recepten ken je uit je hoofd en welke thrillers ga je niet herlezen? Verplaats ze naar het weg-stapeltje.

Sommige gekregen boeken hebben emotionele waarde, andere niet

Dat je dat ene boek van een bepaalde schrijver hebt gekregen van je lieve oud-tante op een zonnige zomerdag, is natuurlijk een fijne herinnering. Hoewel dit boek hoogstwaarschijnlijk in je boekenkast blijft staan, is het niet erg als je die bewaart. Maar alle boeken van deze schrijver in je boekenkast laten, terwijl je de boeken eigenlijk niet meer leest? Dat is dan weer niet slim.

Daarnaast is het niet erg om een boek dat je hebt gekregen (maar waaraan je misschien minder emotionele waarde hecht) door te geven, te verkopen of te doneren. Boeken verdienen een tweede leven. Als jij het niet meer leest of gebruikt, vindt de gever het vast niet erg dat je het boek hebt laten gaan.

Je boekenkast opruimen door niet vast te klampen aan klassiekers

Het hebben van boeken omdat je ze ‘hoort’ te hebben is een slechte gewoonte. Boekenkasten raken vol met boeken die je ‘gelezen moet hebben’. Als je deze klassieker heel mooi vindt, is dat fijn en goed, maar klamp je niet vast aan klassiekers om een interessante boekenkast te hebben.

Boekenkasten laten een deel van je persoonlijkheid zien. Je hoeft niet per se hetzelfde leesvoer op je plank te hebben als iedereen. Maak plaats voor aanstormend talent en geef de oude schrijvers met klassiekers eens door. Wie weet ontdek je wel nieuwe pareltjes.

Dit zijn boeken die de meeste mensen maar één keer lezen

Een biografie of zelfhulpboek wordt vaak maar één keer gelezen (uitzonderingen daargelaten). De kennis heb je er uitgehaald en iemand anders kan er nog wél iets aan hebben. Deze boeken zijn ideaal om door te geven of te verkopen.

Je boekenkast opnieuw organiseren na het opruimen

Sommige mensen vinden het heel erg fijn om boeken op kleur te sorteren, anderen sorteren liever op onderwerp, genre of alfabet. Hoe je het aanpakt maakt niet veel uit, maar zorg ervoor dat je je systeem intact houdt op het moment dat er nieuwe boeken bijkomen.

Zet je favoriete boeken in de spotlight door ze vooraan of in het midden van de kast te zetten. Denk ook eens buiten de gebaande paden; de meeste mensen zetten al hun boeken op een rijtje naast elkaar, maar stapelen kan net zo leuk zijn. Zo’n stapel werkt ook nog eens prima als boekensteun.

Nog een laatste tip voor het opnieuw indelen van de boekenkast: zet boeken van dezelfde hoogte bij elkaar. Niets ziet er zo satisfying uit als boeken die even groot zijn of netjes in grootte oplopen.

Met deze tips komt het opruimen van je boekenkast helemaal goed. Laat ons weten via Facebook wanneer jij voor het laatst je boekenkast hebt opgeruimd.

Verder met opruimen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Anne SolveigHet groene broertjeINC Professional Organizing

Reageer op artikel:
Is jouw boekenkast overvol? 7 tips om je boekenkast eens goed op te ruimen
Sluiten