Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Woonkamer 13 jun 2020

Als je boeken alles voor je zijn, creëer dan een eigen thuisbibliotheek met deze tips

Als je gek bent op boeken en toevallig met het luxeprobleem van ‘een kamertje teveel’ zit, dan weten wij daar wel raad mee. Wat dacht je van een thuisbibliotheek voor àl je boeken? Een plekje speciaal voor je dierbare verzameling?

Wij geven je een aantal tips en een flinke dosis inspiratie zodat jij die extra kamer kan omtoveren tot een geweldige huisbibliotheek.

1. Kastruimte

Het eerste en belangrijkste is natuurlijk de kast, waar je de boeken in gaat stallen. Wat dit betreft kun je het beste gaan voor ‘meer’, want je kunt er wel op rekenen dat je boekencollectie met de jaren alleen maar zal toenemen. Werk daarom lekker de hoogte in met hoge stellingkasten.

Vind je de lege planken maar niks? Vul die dan tijdelijk op met nep-boeken, dus zonder inhoud, maar met kaft. Of kies een paar mooie kamerplanten en andere woonaccessoires om de planken tijdelijk te vullen.

2. Ladder

Geen must, maar wel heel handig als je hoge plafonds hebt en je kasten dus letterlijk tot het plafond rijken. Bovendien staat een ladder ook best gaaf en kun je er ter decoratie ook nog tijdschriften of andere bladen aan hangen!

3. Een goede leesstoel

Als je lekker wilt lezen, wil je ook lekker zitten. Wat dit precies is, verschilt natuurlijk per persoon. Misschien kun jij wel lekker lezen vanuit je luie oma-stoel of geef je juist de voorkeur aan een bank, waar je languit op kan liggen.

4. Leeshoek

We kunnen ons zo voorstellen dat je eigenlijk helemaal niet op een gewoon meubelstuk wilt zitten als je helemaal in een boek kruipt. Dan wil je eigenlijk even in je eigen wereldje zitten toch? Afgesloten van de rest? Creëer je eigen leeshoek, bijvoorbeeld in de vensterbank.

5. Koffiecorner of homebar

Lees jij je boek graag onder het genot van een warme kop koffie of thee? Of ga je eerder voor een goed glas whiskey? Hoe dan ook, als je nog wat ruimte over hebt in je huisbibliotheek kun je die maar beter benutten met je favoriete drinks. Maak een speciale koffiehoek of richt je eigen home bar in.

6. Styling

Nog een dingetje om over na te denken: hoe richt je die boekenkast in? Ga je voor de alfabetische volgorde of sorteer je op kleur? Welke methode je ook kiest, zorg er wel voor dat je zelf het systeem snapt zodat je niet urenlang naar een boek hoeft te zoeken.

Overigens kun je ook prima een thuisbibliotheek creëeren zonder extra ruimte in huis. Dan integreer je die bibliotheek gewoon in de woonkamer, toch? Wie zegt dat een boekenwand geen geweldig decor is?

Deze interieurs gingen je voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Als je boeken alles voor je zijn, creëer dan een eigen thuisbibliotheek met deze tips
Sluiten