Alles wat je moet weten over bladluizen bestrijden

Verse groene planten in het interieur en in de tuin maken de boel lekker vrolijk en levendig. Helaas zijn wij niet de enige die van planten houden. Bladluizen zijn namelijk ook dol op frisse blaadjes en daarmee kunnen ze flinke schade toebrengen. Dit is hoe je die vervelende bladluizen moet bestrijden.

Bladluis komt voor in veel verschillende vormen en kleuren. Alle soorten zijn bedreven in het opzuigen van voedingsstoffen van planten. Door de beet van bladluizen ontstaat er een infectie en verzwakt de plant. En dat willen we niet!

Bladluizen bestrijden doe je zo

1. Sterke geurtjes

Bladluizen hebben een hekel aan sterke geuren. Hierbij moet je denken aan lavendel, knoflook of ui. Plant een sterk geurende bloem of plant naast de plant die last heeft van bladluizen en ze zullen snel vluchten.

Het helpt ook om een paar teentjes knoflook rond een kamerplant te plaatsen. Ook kun je een aantal gesneden knoflookteentjes en uien een paar uur laten weken in water. Spuit je plant vervolgens in met dit water en de bladluizen vluchten weg.

2. Bestrijden met natuurlijke middelen

Bestrijdingsmiddelen uit het tuincentrum zijn niet nodig. Bovendien zijn ze schadelijk voor je planten en voor het milieu. Je kunt makkelijk zelf een middeltje maken met spullen in huis. Zo kun je groene zeep heel goed gebruiken voor bladluizen bestrijden. Meng een eetlepel groene zeep met een liter water en voilà: bestrijdingsmiddel.

Toch liever een middel uit de winkel gebruiken? Haal dan brandnetelgier of biologische insecticide.

3. Koud water

Liever geen bestrijdingsmiddelen gebruiken? Dan raden we je aan om je plant grondig af te spoelen met koud water om de bladluizen weg te spoelen. Dit kan met behulp van een gieter of een tuinslang, maar je kunt je kamerplant ook even onder de douche zetten.

4. Vijanden van de bladluis

Wij zijn dan misschien geen fan van bladluis, maar er zijn genoeg beestjes die wel groot fan zijn. Denk aan de prachtige rode lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Lieveheersbeestjes kan je aantrekken met speciale lokhuisjes en larven van gaasvliegen kun je eenvoudig kopen bij een tuincentrum.

Meer lezen over planten verzorgen

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Alles wat je moet weten over bladluizen bestrijden
Sluiten