Op deze manier kan je de bladeren van planten schoonmaken

Roomed <3 plants, dat is inmiddels geen geheim meer. Maar als je je planten met liefde wil behandelen, dan moet je de bladeren zo af en toe ook eens goed schoonmaken. Dit is waarom en hoe je dat moet doen.

Ben jij een echte plant mom? Dan draag je een zware verantwoordelijkheid, want planten hebben liefde en zorg nodig om te overleven. Buiten dat ze water nodig hebben, is het bijvoorbeeld sterk aan te raden dat hun bladeren af en toe een schoonmaakbeurt krijgen.

Dit is waarom je de bladeren van je planten moet schoonmaken

Met blote oog zie je dat misschien niet altijd, maar dagelijks vallen er heel wat stofdeeltjes op de planten die we binnen neerzetten. Die stofdeeltjes belanden in de poriën waarmee planten ademen en daardoor geraken de poriën na verloop van tijd verstopt. Zo’n verstopping kan leiden tot verstikking, met als resultaat dat de planten doodgaan. Zie het als je eigen huid, die maak je toch ook elke dag schoon?

Bovendien voorkomt het schoonmaken van je planten ook dat er teveel schadelijk ongedierte op de bladeren blijft zitten. En we willen niet dat onze dierbare plantjes het al na enkele maanden begeven, alle reden dus om hun bladeren zo af en toe eens een fikse schoonmaakbeurt te geven!

Zo maak je je planten schoon

Maak een theedoek vochtig (zeker niet kletsnat!) en neem elk blad voorzichtig in je ene hand. Met je andere hand kan je dan de boven- en onderkant van het blad schoonmaken met de vochtige theedoek. Op de bovenkant van de bladeren vallen de meeste stofdeeltjes, op de onderkant van de bladeren zit het meeste ongedierte. Daarom is het dus belangrijk om zowel de boven- als de onderkant schoon te maken.

Heb je planten met grote bladeren (zoals de Monstera) in huis? Dan kan je er ook met een plumeau overheen gaan. Op planten met kleinere bladeren (die vaak wat delicater zijn) kan je dit doen met een zachte make-up borstel. Het kan geen kwaad om dit één a twee keer per maand te doen, of gewoon iedere keer dat je je Swiffer tevoorschijn haalt.

Daarnaast is het geen slecht idee om de bladeren van de planten die je binnen neerzet een paar keer per jaar af te sproeien met een plantenspuit of een gieter. Besproei dan zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren en zorg dat het druppende water kan weglopen. Zulke douche zouden ze immers ook krijgen van de regen wanneer ze buiten zouden groeien.

Veel werk, zien we je denken? Beschouw het als quality time met je planten. Je bent een plant mom of je bent het niet!

Meer over planten onderhouden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op deze manier kan je de bladeren van planten schoonmaken
Sluiten