3 fijne manieren om de bladeren van je kamerplanten schoon te maken

Dat we op de Roomed-redactie gek zijn op kamerplanten, is vast geen verrassing meer. Maar als je je planten met liefde wil behandelen, dan moet je de bladeren zo af en toe ook eens goed schoonmaken. Yes, dat lees je goed. Je kamerplanten schoonmaken. Dit is waarom én hoe je dat het beste kunt doen.

Elk blaadje apart schoonmaken, da’s vrij veel werk denk je misschien. Beschouw het als quality time met je planten. Je bent een plant mom of je bent het niet.

De bladeren van je kamerplanten schoonmaken

Ben jij een echte plantenliefhebber? Dan draag je een zware verantwoordelijkheid, want planten hebben liefde en zorg nodig om te overleven. Buiten dat ze water nodig hebben, is het bijvoorbeeld sterk aan te raden dat hun bladeren af en toe een schoonmaakbeurt krijgen.

Dit is waarom je de bladeren van je planten moet schoonmaken

Met blote oog zie je dat misschien niet altijd, maar dagelijks vallen er heel wat stofdeeltjes op de planten die we binnen neerzetten. Die stofdeeltjes belanden in de poriën waarmee planten ademen en daardoor geraken de poriën na verloop van tijd verstopt. Zo’n verstopping kan leiden tot verstikking, met als resultaat dat de planten doodgaan. Zie het als je eigen huid, die maak je toch ook elke dag schoon?

Bovendien voorkomt het schoonmaken van je planten ook dat er teveel schadelijk ongedierte op de bladeren blijft zitten. En we willen niet dat onze dierbare plantjes het al na enkele maanden begeven, alle reden dus om hun bladeren zo af en toe eens een fikse schoonmaakbeurt te geven.

1. Gebruik een plumeau of make-up borstel

Heb je planten met grote bladeren (zoals de Monstera) in huis? Dan kan je er ook met een plumeau overheen gaan. Op planten met kleinere bladeren (die vaak wat delicater zijn) kan je dit doen met een zachte make-up borstel. Het kan geen kwaad om dit één a twee keer per maand te doen, of gewoon iedere keer dat je je Swiffer tevoorschijn haalt.

Daarnaast is het geen slecht idee om de bladeren van de planten die je binnen neerzet een paar keer per jaar af te sproeien met een plantenspuit of een gieter. Besproei dan zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren en zorg dat het druppende water kan weglopen. Zulke douche zouden ze immers ook krijgen van de regen wanneer ze buiten zouden groeien.

2. Neem je planten mee onder de douche

Het voelt de eerste keer misschien een beetje gek om de douchekop op je kamerplanten te zetten, maar het went snel. Als je een bad hebt raden we aan om je planten lekker in bad te zetten en met een lauwe straal over je planten heen te sproeien. Zorg er in elk geval voor dat het water niet te heet is, dat vinden de planten niet prettig. Het beste gebruik je een verlaagde waterdruk en spuit je niet met een harde straal.

Heb je eigenlijk alleen maar kleine kamerplanten? Dan kan je ze uiteraard ook gewoon even onder de koude kraan houden. Zelfde effect en waarschijnlijk een stuk minder gesjouw.

3. Kamerplanten schoonmaken met een sponsje

Kamerplanten met grote bladeren, zoals de Monstera of de Sanseveria, kunnen opgefrist worden met een sponsje en een beetje warm water. We raden zeker niet aan om elk blaadje van je pannenkoekplant of ZZ-plant op deze manier schoon te maken, maar kamerplanten met grote bladeren kunnen zeker opgefrist worden met een zachte spons.

Let op: uiteraard gebruik je de zachte kant van de spons, de schuurkant is slecht voor de bladeren.

Meer interessants over kamerplanten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
3 fijne manieren om de bladeren van je kamerplanten schoon te maken
Sluiten