Help, de bladeren van mijn plant worden bruin! En nog 6 andere bladproblemen bij kamerplanten

Het liefste heb ik prachtige urban jungle met honderden kamerplanten in huis. Maar helaas, ook ik heb af en toe een haat-liefde relatie met mijn planten. Zo kan ik maar geen vrienden worden met mijn fluweelzachte kamerplant, de Calathea Warcewiczii. Het ene na het andere blad kleurt bruin. Maar waarom? Ik ging op onderzoek.

En zo zijn er nog vele andere problemen die je met een kamerplant kunt hebben. Ik heb de meest voorkomende problemen (mét oplossingen) voor je op een rijtje gezet.

Bladproblemen bij kamerplanten: zo los je ze op

Bladeren van de kamerplant worden geel

Worden de bladeren van je kamerplant langzaam geel? Dat kan verschillende oorzaken hebben. De plant kan te donker staan, maar ook te warm of juist te koud. Zet je plant eens op een andere plek neer om te kijken of plant het daar wél naar zijn zin heeft.

De bladeren worden slap en gaan hangen

Dit is meestal een teken van te weinig water. Staat jouw plant op een koude plek? Dan kan het ook zijn dat de wortels door de kou schade hebben opgelopen. Check de wortels en zet je plant op een warmere plek.

Bladeren van de plant worden bruin

Worden de randen van jouw kamerplant bruin? Grote kans dat je ‘m te veel water geeft. Ook kan de plant in een ruimte staan waar de lucht te warm of te droog is.

Zo voorkom je die bruine randjes aan het blad van je kamerplant

Delen van het blad worden bruin, geel of verdrogen

Staat jouw plant in de zon? Dan is de kans groot dat hij dat eigenlijk niet zo fijn vindt, en dat de bladeren verbrand zijn. Ook kunnen bruine en gele plekken op de bladeren duiden op voedselgebrek.

Bladeren verschrompelen en vallen af

Kijk eerst even naar de hoeveelheid water die je aan je plant geeft. Wanneer bladeren gaan verschrompelen en van de plant afvallen, is de kans groot dat je te veel óf juist te weinig water geeft. Check vooral de behoefte van de plant even.

Ook kan het zijn dat jouw plant last heeft van de wisselingen in temperatuur, of van de koude luchtstromingen. Dit geldt vooral voor grote kamerplanten die op de grond staan. Dit zorgt namelijk voor een koude wortelkluit, waar de planten niet goed tegen kunnen.

Kleurrijke tekeningen van bladeren worden steeds groener

Sommige planten hebben van zichzelf prachtige bladeren met kleurrijke tekeningen. Worden die tekeningen steeds minder zichtbaar? Dan is de kans groot dat jouw plant te donker staat. De plant moet té veel zijn best doen om licht te krijgen. Zet ‘m op een lichtere plek, en de bonte tekeningen zullen vanzelf terug komen.

Bladeren van de kamerplant krijgt gele randen

Grote kans dat jouw plant een kalium tekort heeft. Een beetje plantenvoeding zal wonderen doen (maar kijk uit dat je niet te veel geeft!).

Doe deze dagelijkse taak om je kamerplanten gezond te houden

Kamerplant met bruine bladeren
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mijntuin.org

Reageer op artikel:
Help, de bladeren van mijn plant worden bruin! En nog 6 andere bladproblemen bij kamerplanten
Sluiten