Redactie
Redactie Planten en bloemen 27 jul 2021

Hangen de bladeren van jouw Aloë Vera? 5 x waarom dat kan gebeuren

Hangen de bladeren van jouw Aloë Vera? Treur niet: we hebben een aantal redenen voor je opgesomd die misschien de oorzaak kunnen zijn en natuurlijk hebben we daar ook de nodige oplossingen bij gezet.

Als je nog niet wist dat je het sap van jouw Aloë Vera kon gebruiken of bent vergeten waarvoor je het allemaal kunt gebruiken, dan is het misschien nog slim om dit artikel even te lezen.

5 redenen waarom jouw Aloë Vera vetplant hangt

1. Water tekort of teveel

De meest voorkomende en misschien ook wel voor de hand liggende oorzaak waar het misgaat bij planten verzorgen is het te weinig of juist te veel wateren van planten. Aloë Vera is een vetplant, wat betekent dat je het over het algemeen maar weinig water hoeft te geven. De kans is groter dat je het de arme plant aan het verdrinken bent dan aan het uitdrogen.

Het beste is namelijk dat je de Aloë Vera pas weer water geeft wanneer de bodem helemaal droog is. Dit kan je snel met je vinger even checken. Komt jouw vinger weer droog en schoon uit de aarde, dan is het tijd voor een nieuw scheutje water.

2. Let op voor bladluizen

Over het algemeen zie je redelijk snel als je vetplant geteisterd wordt door beestjes, ook al is het een minder vaak voorkomende reden voor een hangende plant. Bladluizen zijn de grootste boosdoeners wanneer het om Aloë Vera gaat en kunnen het beste aangepakt worden met Neemolie. Blijft er nog wat over? Het zou ook nog eens goed voor je haar en hoofdhuid moeten zijn.

Eerste hulp bij zieke kamerplanten: zo herken je plantenziektes

3. Een tekort aan zonlicht

Net als met het water geven moet je uitkijken met hoelang jouw plant daadwerkelijk in de zon staat. Van een overdosis aan schaduw kunnen een plant zijn bladeren gaan hangen, waarvan de Aloë Vera geen uitzondering is. Zolang je Aloë minstens 6 uur per dag zont, kan een tekort niet de reden zijn. Natuurlijk zijn teveel zonuren ook weer slecht voor je plant, dus check zo nu en dan hoe het met je plant gaat.

4. Slechte afwatering

Een pot moet goede afwatering hebben, want anders kan het zo maar zijn dat je nog gaat denken dat je zelf iets fout doet, terwijl het eigenlijk aan je plantencontainer ligt. Een slechte afwatering kan ervoor zorgen dat je plant over verwaterd blijft, omdat het overgebleven water niet aan de onderkant weg kan lopen.

5. Te kleine pot

Het kan zijn dat je plant zijn wortels niet meer verder kwijt kan en zich verkrampt voelt in zijn pot. Let erop of er meer wortels dan potgrond is, mocht dit het geval zijn dan is het gemakkelijk op te lossen met een kleine verhuizing. Het beste kun je een pot van een of twee maten groter kiezen en dan kan je Aloë weer lekker verder groeien.

How to: zelf je Aloë Vera stekken – deze stappen moet je nemen

pinterest aloe vera
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hangen de bladeren van jouw Aloë Vera? 5 x waarom dat kan gebeuren
Sluiten