Zo vergroot je de biodiversiteit in je eigen tuin (want dat is nodig)

Misschien heb je het al gehoord maar onze biodiversiteit, de hoeveelheid dier- en plantensoorten neemt flink af. Gelukkig kunnen we met z’n alleen een steentje (of plantjeūüėČ) bijdragen en we vertellen je: het is makkelijker en leuker dan je denkt.

Geef de biodiversiteit een boost

Slechts 36% van de Nederlandse tuinen bestaat uit begroeiing. Dit voorjaar roept Intratuin Nederlanders op om √©√©n vierkante meter wildernis te cre√ęren om zo samen de biodiversiteit een boost te geven.

Tuin met bijenhotel en planten
Bron: Intratuin

Volgens hen moet het dus mogelijk zijn om in onze eigen tuinen/balkons het verschil te kunnen maken. Onze tuinen kunnen groener, kleurrijker en wilder. Hoe? Check de ‘wildernis-checklist’ van Intraruin hieronder voor de tips.

Tip 1 – Oost west, inheems best

Even geen exotische planten, jouw stukje wildernis groeit namelijk het best als de beplanting inheems is. Met inheems bedoelen we dat het van oorsprong uit Nederland komt en dus een beetje wind en regen kan hebben.

Laat ook vooral je onkruid staan, want eigenlijk zijn dit ook gewoon (inheemse) planten die graag in jouw tuin willen staan. Zielig om te weg te halen dus want ze zijn goed voor de biodiversiteit in je tuin!

Groene gedraaide klimop in tuin
Bron: Intratuin

Verder kan je denken aan margrietjes of een beetje klimop aan de muur voor in je tuin. Dit vergaat niet makkelijk en groeit dus lekker lang door.

Tip 2 – Verleid met je eigen wildernis

Met veel variatie in planten trek je ook veel dieren aan en wie wil er geen vlinders en vogeltjes in zijn tuin? Als je kiest voor planten met veel stuifmeel/nectar komen veel insecten langs en een schuilplaats met bessenstruik zal veel vogels trekken.

Alle bee(s)tjes helpen, dus een goede tip om snel meer biodiversiteit in je tuin te krijgen.

Groen dak op fietsplek
Bron: Intratuin

Tip 3 – Groene buffer

Misschien heb je tot nu toe alleen nog maar aan de dieren gedacht, maar wist je dat veel groen om je huis heen ook goed is voor jezelf en je huis? Een groen dak verlengt de levensduur van je dak en zorgt voor bijvoorbeeld geluidsdemping.

Tip 4 – Bodem als basis

Alles wat boven de grond leeft, leeft goed als het onder de grond ook goed gaat. Denk bijvoorbeeld aan wormen onder de grond maar ook de voedingsstoffen in de grond zelf om planten goed te laten groeien. Check dus hoe gezond jouw grond is.

Kleurrijke bloemen en planten
Bron: Intratuin

Tip 5 – Let it rain and drain

Wat zit dat er vrolijk uit! Als een te groot gedeelte van je tuin met tegels is gelegd kan het water niet goed weglopen. Door één vierkante meter tegels te vervangen voor een beetje wildernis zorg je voor een betere waterafvoer, een betere biodiversiteit en heel veel vrolijkheid in je tuin.

Tips van Intratuin: zo voorkom je wateroverlast in je tuin

Tip 6 – Klein begin, grote impact

Je wildernis zal blijven groeien en uiteindelijk een eigen ecosysteem vormen. Hierdoor komt jouw tuin/balkon echt tot leven én help jij mee met de biodiversiteit in Nederland.

Intratuin heeft verschillende mogelijkheden om te kijken hoe het gaat met de biodiversiteit in jouw tuin. Doe een test of houd het live dashboard van de Intratuin bij om te zien hoeveel impact je met iedereen maakt.

Op dit dashboard kan je onder andere zien hoeveel mensen er van zuurstof zijn voorzien, hoeveel dieren onderdak is geboden en hoeveel water er is opgevangen, hoe leuk!

Tip 7 – Voorkomen is beter dan genezen

Als laatste tip geeft Intratuin: let op de bestrijdingsmiddelen die je gebruikt. Niemand wil ongedierte maar chemische bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk voor de planten en dieren, maar ook voor jezelf.

Voorkom dus liever ongedierte en aanslag en als het toch ontstaat, verhelp het dan op een natuurlijke manier.

#levedewildernischallenge

Bij het doel om de biodiversiteit te boosten, hoort ook de hashtag #levedewildernischallenge. Plaats jouw wildernis op Instagram met deze hashtag en daag twee vrienden uit om hetzelfde te doen.

Intratuin verloot namelijk onder iedereen die mee doet ‚ā¨450,- shoptgegoed en advies van een biodiversiteitsexpert.

4 vogelvoerhangers die je zelf kunt maken om in de tuin te hangen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Intratuin

Reageer op artikel:
Zo vergroot je de biodiversiteit in je eigen tuin (want dat is nodig)
Sluiten