Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 25 jun 2021

Binnenkijken in een 19e-eeuws pakhuis in Lekkerkerk: ’Een hoofdpijndossier, maar ’t waard’

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast in het verbouwde pakhuis van Tessa Visser en Jaap Kok in Lekkerkerk.

Bewoners: Tessa Visser (36), Jaap Kok (38), Michelle (12) en Senna (10)
Sinds: 2020
Bouwjaar: 1915
Oppervlakte: 297
Aantal kamers: 7
Favoriete plek: Het net verbouwde onderhuis met wasruimte, keuken en zelfs een fitnessruimte.

wonen in oud pakhuis
Bron: Rene Bouwman
wonen in oud pakhuis
Bron: Rene Bouwman

Eigenlijk was de verbouwing van het 19e-eeuwse pakhuis in Lekkerkerk één groot hoofdpijndossier, biecht bewoonster Tessa op. Maar zoals dat zo vaak gaat met zulke uitdagingen: eenmaal achter de rug is alles vergeten en kan het ultieme genieten beginnen. Dat is dan ook wat zij, Jaap en de kinderen volop doen.

De oude graanmaalderij was al in 1975 door een architect tot woonhuis omgebouwd, maar toen het stel er vorig jaar zijn oog op liet vallen, was de inrichting behoorlijk gedateerd. Overal riet op de vloeren en de plafonds en veel schrootjes, vooral in de badkamer die daardoor een vergane sauna leek. Maar de 3.20 meter hoge plafonds, de oude elementen zoals de balken en de houten paal in de woonkamer en de ligging aan het water deden het ’m.

wonen in oud pakhuis
Bron: Rene Bouwman
wonen in oud pakhuis
Bron: Rene Bouwman

Stenen muur

Die gele, groene en oranje balken kregen een lik zwarte en witte verf. De muren werden weer wit geschilderd en beneden werd een wand uitgebroken. De stenen muur die tevoorschijn kwam, leidt nu naar de eetkamer met extra tv-hoek. De leidingen moesten omgelegd en de deuren aangepast. De hoofdpijn zat ’m vooral in het feit dat werkelijk niets in het huis een standaardmaat heeft. Alles moest dus worden aangepast en dat kost geld.

Bij de inrichting is voor twee verschillende werelden gekozen: boven Ibiza-stijl. Van de open ruimte werden ook slaapkamers voor de kinderen gemaakt.

wonen in oud pakhuis
Bron: Rene Bouwman

Elena’s interieur staat vol met vintage vondsten en antieke items

Beneden meer industrieel, met de robuuste eettafel met metalen onderstel als favoriet meubel. Al zijn de fluwelen zitmeubelen ook noemenswaardig: het geel van de krukken en de donkergroene bank in de eetkamer, de groene in de woonkamer en de verschillende kleuren eetkamerstoelen om die fijne eettafel heen.

Wat opvalt, zijn allerlei afbeeldingen van dieren. Niet dat zij overdreven dierenvrienden zijn: „We vinden het gewoon mooi.” De kleur van de levensgrote kaketoe, de stoere leeuw: het past bij hen, vindt Tessa. „Het scheelt dat wij allebei hetzelfde mooi vinden. Ook bij grote aankopen is er nooit strijd. We stappen een winkel binnen en zonder zwaar overleg komen we allebei bij dezelfde dingen uit!”

wonen in oud pakhuis
Bron: Rene Bouwman

Aan al het nieuwe is de nodige historie toegevoegd, een beetje zoals het huis is: oud met nieuw. In de keuken staan groene emaillen potjes, nog van Tessa’s opa. Het metalen strijkijzertje uit haar ouderlijk huis heeft een plek op de open haard gekregen.

Kachel

Ook die haard was trouwens een hoofdpijndossier, lacht ze, omdat zij geen idee had wat ze met die vreselijke bruinrode tegeltjes aan moest. Alles slopen en dan een houtkachel? Afbreken kan altijd nog; ze besloot de tegels eerst te verven. Met minimale inspanningen werd dat zomaar een heel gezellig plekje.

Zo kon ook dat hoofdpijndossier worden gesloten. „Dit is ons droomhuis. In korte tijd zijn we er enorm aan gehecht geraakt.”

Demy woont in zelf omgetoverde woonboerderij in Friesland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenkijken in een 19e-eeuws pakhuis in Lekkerkerk: ’Een hoofdpijndossier, maar ’t waard’
Sluiten