Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 18 aug 2021

Prachtige binnenkijker: vrijwel niets bleef overeind in Melissa’s huis in Leerdam

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast bij het gezin van Melissa en Tom in Leerdam wier woning volledig op de schop ging.

Bewoners: Melissa (35), Tom (36), Luca (6) en Amy (1,5) Kant
Sinds: 2018
Bouwjaar: 1972
Oppervlakte: 148 m2
Aantal slaapkamers: 4
Geluk: “Wanneer iedereen thuis is en alles schoon en opgeruimd is. Dat laatste komt alleen niet heel vaak voor, haha!”

binnenkijken telegraaf
Bron: Rene Bouwman

Melissa had haar zinnen gezet op de cottage-achtige bouwstijl van een brede woning in Leerdam. Het enige huis dat in lange tijd in de betreffende straat te koop kwam te staan, ging net aan haar neus voorbij. Zij en Tom gooiden echter wat lijntjes uit en via-via kwamen ze bij hun huidige woning terecht, waarvan de eigenaar naar een verzorgingstehuis ging. Voordat het op de markt kwam, waren Melissa en Tom de trotse eigenaren.

binnenkijken telegraaf
Bron: Rene Bouwman

Verliefd

Ze waren op slag verliefd op het zogeheten geboogde broodjesplafond. Zeven maanden lang werden er muren doorgebroken, nieuwe puien en dito dak geplaatst en gestuct. Het toilet werd verplaatst, de badkamer werd verkleind zodat er meer ruimte voor de slaapkamers ontstond, er kwamen een nieuwe, hoogglanswitte keuken (met beton cire werkblad) en overal kunststof met houtnerflook en onderhoudsvrije kozijnen. „Alleen de trap en de meterkast stonden nog op hun oorspronkelijke plaats.”

Ondertussen bivakkeerden ze bij Melissa’s zus. „Natuurlijk hadden we een ruime begroting gemaakt, maar je komt altijd geld tekort.”

binnenkijken telegraaf
Bron: Rene Bouwman

„Je moet sterk in je relatie staan om zoiets te doen; het geeft stress. Ondanks dat we veel zelf hebben gedaan, blijf je afhankelijk van anderen en van levering.”

Binnengluren in een miljoenenhuis: dit koop je voor 2,2 miljoen in Den Haag

In het hele huis komt steigerhout terug: in de door Tom zelfgemaakte deuren van het toilet, de voorraad- en meterkast, maar ook als opleuking van het IKEA-tv-meubel. Samen met het (mat)zwart dat onder meer in accessoires als kandelaars en vazen terugkomt, trekt dat één lijn door het hele huis, want Melissa vindt het belangrijk dat alles enigszins op elkaar is afgestemd. „Anders geeft het onrust.”

Toen ze vier jaar geleden voor zwarte stalen deuren en visgraat kozen, waren die nog niet zo’n trend als tegenwoordig. „Ergens jammer, maar ik zie het ook als een bevestiging van onze keuze.” Al zou Melissa nu voor bronskleurige omlijstingen en voor een gietvloer gaan. Het probleem van het lichte hout van de visgraatvloer is namelijk dat het lastig met andere soorten hout valt te combineren.

binnenkijken telegraaf
Bron: Rene Bouwman
binnenkijken telegraaf
Bron: Rene Bouwman

De woning is ingericht met onder meer een taupekleurige hoekbank, een Marokkaans berberkleed waarvan de lichte kleur ’niet altijd even handig is met kinderen’ en een salontafel met tegeltjes. Honderden jaren oude, Egyptische deuren wachten nog totdat ze tot kast worden betimmerd waarin het speelgoed stijlvol kan worden opgeborgen.

Speels

De witgeschilderde stenen muur in de woonkamer wordt binnenkort gestuct en krijgt een grijzige tint. Ook een nieuwe eettafel, liefst ovaal of rond voor speels effect, is een wens.

Voor nu is Melissa tevreden wanneer ze in de keuken zit, met de openslaande deuren naar de tuin terwijl het gezin om haar heen scharrelt. „De woonkamer gebruiken we eigenlijk alleen om televisie te kijken!”

Het hoeft niet perfect – een uit nood geboren interieur kan ook stijlvol zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prachtige binnenkijker: vrijwel niets bleef overeind in Melissa’s huis in Leerdam
Sluiten