Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 30 mrt 2021

Het huis van Jolanda in Wassenaar bestaat voor 90% uit tweedehands items

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week kijken we binnen bij het retro ingerichte huis van Jolanda Oskam in Wassenaar.

Bewoner: Jolanda Oskam (46)
Sinds: 2020
Bouwjaar: 1907
Oppervlakte: 130 m2

’Je bent niet goed’, was het antwoord op het enthousiasme van Jolanda Oskam toen ze voor de eerste keer in Wassenaar kwam kijken. Ergens logisch: het pand was nog één grote bouwplaats. Zonder vloeren, zonder plafonds, zelfs zonder achterpui. Maar Jolanda wist het zeker: hier ga ik wonen. „Er hing zo’n goede sfeer.”

binnenkijker huis tweedehands
Bron: Rene Bouwman

Hotelsfeer

Het onderkomen werd verbouwd, waarbij de authentieke elementen zoals de originele schuifpanelen tussen de woonkamer en de keuken gelukkig bewaard bleven. Ook werd een heel stuk aangebouwd; de scheiding wordt gemarkeerd door de oude buitenmuur en een raam met het originele glas er weer in en zes kleine lampen rondom. „Ik noem het altijd mijn eigen sterrenhemel, ze branden ook altijd.” Door de bakstenen muur boven aan de trap naar het overloopje voelt het alsof ze in een boetiekhotel woont.

De overheersende kleur was snel bepaald: groen, een rustgevende natuurtint. Laat dat nou net de kleur zijn die de aannemer al had bedacht voor de op maat gemaakte keuken! Een aantal muren werd saliegroen geschilderd, waaronder die in de woonkamer. In haar coachingsruimte overheerst een zachtere tint.

De inrichting moest voor 90 procent uit vintage en tweedehands spullen bestaan, zo had de bewoonster bedacht. „Ik heb lang in een modern huis gewoond waarin alles nieuw was. Dat heeft nooit goed gevoeld. Ik ben item voor item gaan bouwen.”

binnenkijker huis tweedehands
Bron: Rene Bouwman
binnenkijker huis tweedehands
Bron: Rene Bouwman

Van de koekjesschaal tot de glazen, zo goed als alles komt van rommelmarkten, (kringloop)winkels of zelfs de zolder van haar vader. Een van de twee antieke spiegels komt oorspronkelijk uit Engeland, maar hing altijd op de boerderij en later in het andere woonhuis van haar opa en oma. „Hij herinnert me aan de gezelligheid en liefde die ik daar als kind voelde.”

Verhalen

De eettafel met het teakhouten blad en zijn later eronder gezette rvs-poten komt oorspronkelijk uit Indië, maar verhuist al twintig jaar met haar mee en zal dat ook altijd blijven doen, zo mooi vindt ze hem. Het houten jaren 60-dressoir in de werkstudio is ook zo’n pareltje waarnaar ze lang heeft gezocht. Die glazen karaf met bijbehorende glazen waarvan Jolanda weet dat ze uit een oud Frans kasteel komen, is eveneens noemenswaardig.

„Los van het duurzaamheidsaspect vind ik dat zo interessant aan tweedehands spullen: het verhaal erachter. Zo heb ik een handspiegel die aan de achterzijde helemaal is geborduurd. Dan ga ik terug in de tijd: iemand heeft die bloemetjes heel secuur zitten borduren, hoe zou dat eruit hebben gezien?”

Of die glazen koekjestrommel met zilveren randje: hij is al zeker 50 jaar oud, maar heeft deze straat in Wassenaar nooit verlaten. Jolanda kocht ’m in een rommelwinkeltje van een dame die hem weer van haar moeder kreeg die ook in die straat woonde.

Het Mediterrane huis in Breda van Ronnie en Maarten heeft 14 (!) kamers

binnenkijker huis tweedehands
Bron: Rene Bouwman

Het dierbaarste is echter in geen winkel te verkrijgen: de foto’s van haar familie, vooral die van haar neefjes en nichtje. Maar ook die van haar vader: „Hij heeft op de vaart gezeten, ging veel naar Zuid-Amerika en vertelde altijd de mooiste verhalen. Op deze foto staat hij op het schip bij een oud navigatiesysteem. Als ik die zie, ga ik in gedachten weer met hem mee op reis.”

Precies omschrijven kan ze het niet, maar de stijl is eigenlijk gewoon ’typisch Jolanda’. „Een inrichting moet iets vertellen over de persoon die er woont. Dat gebeurt niet in een huis met alleen maar nieuwe spullen.”

binnenkijker huis tweedehands
Bron: Rene Bouwman

Het huis van Michel en Ferdy in Noord-Brabant hangt vól met behang

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het huis van Jolanda in Wassenaar bestaat voor 90% uit tweedehands items
Sluiten