Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 15 mrt 2021

Het Mediterrane huis in Breda van Ronnie en Maarten heeft 14 (!) kamers

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag naar hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast in het mediterrane huis van Ronnie Renette en Maarten Kokkeler in Breda.

Bewoners: Ronnie Renette (48) en Maarten Kokkeler (47)
Wonen er sinds: 2018
Bouwjaar huis: 1953
Oppervlakte: 276 m2
Aantal kamers: 14, waarvan 4 slaapkamers en 3 badkamers

Dit lijkt wel op een heuse aflevering van de Amerikaanse Welcome to my crib! Veertien kamers, waaronder een heuse sneakerroom, drie badkamers en een klein zwembad. En dat op 1450 m2 grond in hartje Breda! De woning van Ronnie en Maarten is geheel in Mediterrane stijl gebouwd.

binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman
binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman

Het opvallende pand werd in 1953 neergezet in opdracht van een chirurg. Zijn Griekse vrouw wilde heus wel in Nederland wonen, maar alleen zoals zij gewend was.

Het huis werd gebouwd in een U-vorm, met patio en met veel mozaïektegeltjes zoals we uit Spanje kennen. Daar komt ook het idee voor de smeedijzeren hekwerken voor de ramen vandaan. Toch zijn er ook invloeden vanuit het Amerikaanse Los Angeles, met dank aan de bouwers: de garage met extra brede deur en een guesthouse. De vele deuren van de vertrekken naar de patio hebben vanwege hun massief eiken weer een Oostenrijks tintje.

Maak met deze tips van jouw balkon een exotische plek

Vakantie in drie landen tegelijk

Laten de Balearen, Amerika en Oostenrijk nu net de favoriete landen van de huidige bewoners zijn! „We waren meteen verliefd: een heel zonnig huis, alsof je op vakantie in drie landen tegelijk bent”, vertelt Ronnie.

binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman

Eerst kreeg de woning een update: de ramen waren zo verweerd dat er nauwelijks doorheen viel te kijken, de fineerkeuken werd vervangen door een grijs exemplaar met marmer en een bar, in de tuin werd een kamer aangebouwd die nu als master-bedroom dienst doet, met een verbinding naar de vroegere slaapkamer, nu een kleedkamer.

binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman
binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman

Ook de inrichting doet denken aan een stijlvolle zonvakantie. Witte linnen gordijnen, een witlinnen bank van ByBlasco die daadwerkelijk uit Spanje komt, een rieten lamp met een doorsnee van 1.20 meter. De originele vloeren en de dikke eikenhouten balken aan het 5.60 hoge plafond in de woonkamer dragen bij aan het vakantiegevoel.

Interieurarchitect Ronnie koos klassiekers: twee zwevende lampen van Designerheure Parijs, ontwikkeld voor het nieuwe Ritz Hotel, een loungestoel van Pierre Jeanneret, een mahoniehouten vintage Casala-stoel uit de jaren 60, een lage, grijze, katoenen loungebank van het Italiaanse merk Casamilano… De vier eetkamerstoelen zijn weer Scandinavisch: zwart eikenhouten Fredericia J64 family-stoelen.

Wat tof: Wessel en Eva wonen in een voormalige Fiat-garage in Bodegraven

binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman

Hollywoodstijl

Een van zijn favoriete items is de digitale wekker die hij 36 jaar geleden van zijn ouders kreeg. „Zij leven niet meer. Het is bijzonder om elke dag zo wakker te worden.”

De extra slaapkamers met en suite-badkamer zien er met de oud-Hollywood-stijl uit alsof Marilyn Monroe er elk moment kan komen binnenwandelen. In een van de vier kelderruimtes vinden we een sneakerkamer waar zo’n 175 paar schoenen staan, verzameld in de afgelopen 30 jaar.

Ronnie geeft toe: „Het is misschien wat groot voor ons tweeën; effectief gebruiken we misschien vijf kamers. Maar het is alsof het huis voor ons is gebouwd. Als de zon schijnt, lacht het.”

binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman
binnenkijker breda
Bron: Rene Bouwman

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het Mediterrane huis in Breda van Ronnie en Maarten heeft 14 (!) kamers
Sluiten