Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 25 dec 2020

Binnenkijken in het unieke Downton Abbey-interieur van Suzanne

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast bij Suzanne Allard in Everdingen die in een oude varkensstal een stijlvol landhuissfeer neerzet.

Bewoners: Suzanne Allard (55) en Ruud Allard (57, twee jaar geleden overleden) samen met twee jack russells, drie cavia’s, vijf schapen en twee kippen
Sinds: 1994
Oppervlakte: 220m2
Kamers: 5
Bouwjaar: 1926

Over de in Engelse stijl ingerichte voormalige varkensstal van Suzanne Allard (55) in Everdingen (Utrecht) zou je een boek kunnen schrijven. Haar onlangs verschenen boek De love affair van een Hollands huis is dan ook een ode aan haar twee jaar geleden overleden man Ruud en tevens aan hun woondroom.

binnenkijken downton abbey everdingen vintage interieur
Bron: Rene Bouwmans

Het was Ruud die Suzanne enkele jaren geleden mee naar Engeland nam, waar ze onmiddellijk verliefd werd op de Engelse stijl van inrichten. Hun in 1926 als varkensstal gebouwde huis is dan ook volledig op die manier aangekleed, waardoor de bewoonster het liefkozend haar ’miniatuur-Downton Abbey’ noemt. „Binnen de financiële beperkingen hebben we geprobeerd zoveel mogelijk de authentieke historische Engelse landhuisstijl te benaderen.”

Mismatchen

Dat is gelukt. Allereerst door het kleurgebruik: elke kamer heeft een andere kleur die nooit in buurt van wit komt. Het kenmerkende lichtblauwe Wedgewood siert de slaapkamer, de keuken is okergeel, de bibliotheek knalgeel, de zitkamer rood, de hal bespannen met een ruit, de tweede slaapkamer pastelgroen.

binnenkijken downton abbey everdingen vintage interieur
Bron: Rene Bouwmans

In het interieur zelf voert mismatchen de boventoon zoals dat ook in de Engelse huizen het geval is. Geen dezelfde banken met bijpassende fauteuils en tafels, maar elk stuk is uniek of zo herbekleed dat het past. „Eclectisch, leefbaar, maar met antiek en glamour”, noemt Suzanne het. Zonder dat het stijfjes is zoals de Georgiaanse stijl kan zijn.

Dat is voorkomen door het gebruik van stoffen, in kussens en gordijnen, met kleur en structuur. De bloedrode muur is een spannend contrast met de okergele ertegenover en de lichte wollen tapijtenvloer. De witte plafondlijsten, in skiboxen vanuit Engeland overgebracht, maken het geheel deftig, de zilveren fotolijstjes en de gouden portretlijsten zorgen voor gezelligheid. En overal doorkijkjes. „Doorlopend willen je ogen naar iets nieuws toe.”

binnenkijken downton abbey everdingen vintage interieur
Bron: Rene Bouwmans

Antiek

Natuurlijk zijn de meubels in stijl. Antieke bewerkte bijzettafeltjes, een antieke pompkraan in de keuken, een hemelbed als replica van een 18e-eeuws exemplaar, in de bieb twee zelfgemaakte boekenkasten met een klassiek uiterlijk. Veel komt van veilingen vandaan. „Er staat niets in huis dat echt kostbaar is, dat konden we niet bekostigen. Investeren in beleving en uitstraling geeft waarde.”

Het oudste item is het 17e-eeuwse schilderij van een ’grappige meneer in militaire outfit’ dat op een schildersezel staat. Het emotioneel meest waardevolle is het impressionistische portret van haar oma dat door Harry Maas werd geschilderd.

binnenkijken downton abbey everdingen vintage interieur
Bron: Rene Bouwmans

Al is het hele huis van emotionele waarde: toen het na 25 jaar zwoegen af was, overleed Ruud. „Je ergste nachtmerrie wordt dan waar. Maar hij heeft het nog af kunnen zien, we hebben fantastische jaren tijdens het opknappen gehad. We hebben onze droom kunnen waarmaken.Dit was ons paradijs. Ruud zit in elk detail.”

Andere huizen waarbij je graag binnen wilt kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Binnenkijken in het unieke Downton Abbey-interieur van Suzanne
Sluiten