Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Binnenkijken 18 dec 2020

Prachtig – we kijken binnen bij een kunstig ingerichte bosvilla in Hilversum

De een is nieuwsgierig, de ander zoekt inspiratie, maar we kijken allemaal graag hoe een ander woont. Deze week zijn we te gast in de kunstig ingerichte prefabwoning van Claartje ter Haar en Jitze de Raaff in Hilversum.

Bewoners: Claartje ter Haar (41) Jitze de Raaff (40), Daan (8) en Bobbie (6)
Sinds: 2016
Oppervlakte: 190 m2
Aantal kamers: 5

Aan de rand van het Hilversumse bos en de hei staat het zelfbenoemde bosvillaatje van Claartje ter Haar en Jitze de Raaff. Een prefabwoning, maar net wat meer ’rock-’n-roll’ dan de geijkte modellen.

Als interieurontwerpster weet Claartje hoe ze de sfeer erin moet brengen. Met een mix van lichte, maar net zo goed bonte kleuren; de expert is niet vies van „iets hysterisch.”

Ton sur ton

Dat zie je bijvoorbeeld in de keuken waar de lichtroze geschilderde en taupekleurig behangen muren worden opgeleukt met kleurrijke linnen gordijnen in een bonte mix van blauw, roze, oranje, beige en wit. „Dat maakt het wat minder braaf. Ik hou van ton sur ton, maar dat mag met heftiger kleuren zijn. Al wil ik wel het licht behouden; het moet geen hol worden.”

binnenkijken bosvilla hilversum
Bron: Rene Bouwmans

Ook leuk is het Stube-idee waarin de keuken is ingericht, inclusief in taupekleur geschilderde mdf-bank en tafel die de Oostenrijkse sfeer brengt, samen met de olijfkleurige Franse cementtegels. Het donkerblauwe velours kussen op de bank zorgt weer voor warmte. Velours is sowieso een van Claartjes favoriete stoffen, juist vanwege de gezelligheid. Zo is de bank van dezelfde stof, maar dan champagnekleurig.

De bronskleurige bijzettafels staan er goed bij, maar voor die ’hysterische touch’ staan er kaarsen in knalkleuren op. Al kunnen die volgende week zomaar ergens anders staan: „Ik ben de hele dag bezig met dingen verplaatsen, neerzetten, stylen. Continu in beweging. Dat maakt het levendig.”

binnenkijken bosvilla hilversum
Bron: Rene Bouwmans

Ook opvallend zijn de vier schilderijen aan de muur. Van haar opa, kinderboekenschrijver Jaap ter Haar. Landelijke werken die goed in de omgeving van het huis passen, zoals de afbeelding van de Larense vijver. Zo komt buiten naar binnen. Ook letterlijk: met dank aan de ligging in de natuur komen er altijd wel bladeren of iets van bos het huis in. Zo leeft het tenminste, vindt de bewoonster.

Naast opa’s schilderijen hangt boven de houten tafel met aquakleurige velours stoelen een „heftige Sputnik-lamp”: weer voor dat contrast, want clashen mag.

binnenkijken bosvilla hilversum
Bron: Rene Bouwmans

Ook opvallend is de sculptuur van de leeuwenkop, afkomstig van kunstenaar Chris Tap. Ze tikte ’m op de kop bij haar eerste baan bij een interieurstudio die veel met de ontwerper werkte. „Hij geeft me een wakend en geruststellend gevoel.”

Sinds haar beide ouders, die in het huis naast haar op dezelfde kavel woonden, kort achter elkaar overleden, zijn het de oudere items die Claartje koestert zoals de fotolijstjes en het zilveren bestek van haar ouders.

Rijkdom

Hoewel ze het gemiddelde Nederlandse interieur een beetje een eenheidsworst vindt, is dat aan het veranderen, merkt zij. Toch is haar advies: „Dúrf. Kleur bepaalt de sfeer en de ruimte. Niets fijners dan, zodra het weer mag, met veel mensen aan de tafel zitten. Daarom is de keuken mijn favoriete ruimte: hier wordt gegeten, gewerkt, gepraat en gelachen. Het moet rijkdom uitstralen. Niet met spullen, maar qua gevoel en sfeer.”

binnenkijken bosvilla hilversum
Bron: Rene Bouwmans

Meer prachtige huizen die je van binnen wilt zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prachtig – we kijken binnen bij een kunstig ingerichte bosvilla in Hilversum
Sluiten