Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Kunst 14 nov 2015

Bijzondere foto’s van Hasjima, een verlaten eiland in Japan

Het verlaten eiland Hasjima ligt in het zuiden van Japan en is sinds 1974 niet meer bewoond. De gebouwen zijn verweerd, planten en gewassen woekeren over de straten en een teken van leven is alleen nog zichtbaar door de meubels en persoonlijke spullen die de oud-bewoners hebben achtergelaten. Deze prachtige foto’s laten zien hoe zo’n verlaten stuk land eruitziet; het is griezelig en mooi tegelijk.

In de jaren 70 kocht Mitsubishi het eiland om in de omgeving steenkool uit de zee te winnen. Het bedrijf bouwde een stad voor de werknemers. Grappig detail: in die tijd was het eiland een van de drukst bevolkte plekken op aarde! Om het eiland is een grote stenen muur gebouwd, die de bewoners beschermde tegen tyfoons. Later werden de werkzaamheden op het eiland gestopt door Mitsubishi en moest iedereen verhuizen. Sindsdien heeft het eiland geen bewoners meer gehad.

Bron: Krampus

Hasjima wordt ook wel Gunkanjima genoemd. De Nederlandse vertaling voor deze naam is ‘Slagschipeiland’. Het eiland heeft deze bijnaam te danken aan de vorm en de skyline.

De stedelijke ontwikkeling was in de jaren zeventig erg opvallend. Omdat er zoveel werknemers van Mitsubishi een onderkomen moesten hebben, zijn de gebouwen, kantoren en huizen in een mum van tijd uit de grond gestampt. Er woonden in de gloriedagen 83.500 inwoners per km²!

>> De duistere aantrekkingskracht van vervallen gebouwen

Hoewel de beveiliging van het eiland erg streng is – niemand mag er zomaar voet aan land zetten – lukte het een aantal fotografen toch om deze magische plaatjes te schieten. Ben je benieuwd naar meer foto’s? Check dan zeker even de Instagram accounts van Krampus en Shane Thoms.

Bekijk ook zeker deze beelden van een oud vissersdorp in China, waarbij de natuur het dorp letterlijk heeft overgenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijzondere foto’s van Hasjima, een verlaten eiland in Japan
Sluiten