Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 22 dec 2020

Van A tot Z een nieuw huis: dit zijn alle bijkomende kosten van een koophuis

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week delen we een overzicht van alle bijkomende kosten van een koophuis.

Een huis kost namelijk meer dan alleen de aankoopprijs – en daar moet zeker rekening mee gehouden worden. Zo kun je denken aan directe kosten van eventuele gebreken, eenmalige kosten die je hebt tijdens het proces, maar ook maandelijkse vaste kosten naast je hypotheekkosten.

Alle bijkomende kosten van een koophuis op een rijtje

Wanneer je een huis koopt krijg je te maken met ‘kosten koper’ (vaak afgekort als k.k.). Dit zijn kosten die je moet betalen naast je hypotheek. Onder kosten koper vallen wettelijke bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting en notariskosten.

Daarnaast krijg je ook te maken met andere kosten zoals taxatiekosten, bemiddelings- en advieskosten en notariskosten voor de hypotheekakte. Al deze kosten zijn onder te verdelen in eenmalige kosten, aftrekbare kosten en vaste lasten.

Eenmalige kosten

De notaris maakt een overdrachtsakte en een hypotheekakte – beide akten zijn verplicht bij het kopen van een huis met hypotheek – dit zijn eenmalige kosten. Ook de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), kosten voor een hypotheekadviseur, aankoopmakelaar en eventueel een bouwkundige keuring zijn eenmalige kosten.

Sluit je een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je eenmalig borgtochtprovisie. Ook het laten taxeren van je woning valt onder deze categorie. Tot slot kan je de hoogte van eenmalige kosten zo hoog maken als je zelf wilt – betreft het verhuizen en inrichten van je nieuwe woning.

Aftrekbare kosten

Er zijn (gelukkig) ook aftrekbare kosten. De kosten die je maakt voor het afsluiten van een lening, verbouwing of onderhoud van de woning zijn fiscaal aftrekbaar. Je kunt hier zien welke kosten precies aftrekbaar zijn. Ook kun je gebruikmaken van hypotheekrenteaftrek.

Vaste lasten

Als je eenmaal in je nieuwe huis zit heb je te maken met vaste lasten. Dat zijn niet alleen de kosten van je hypotheek, je krijgt ook te maken met kosten voor woonverzekeringen (zoals een inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, opstalverzekering en een woonlastenverzekering), en belastingen en heffingen zoals gemeentelijke belastingen, waterschapsbelastingen en onderhoudskosten. Natuurlijk mogen ook de kosten voor je gas, water, elektra en internet niet missen in dit rijtje.

Andere artikelen uit deze rubriek

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Eigen HuisHypotheker

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: dit zijn alle bijkomende kosten van een koophuis
Sluiten