Jaime Andreas
Jaime Andreas Tuin 28 apr 2020

Meer bijen in de tuin? Zo maak je je tuin bijenvriendelijk

Volgens The Guardian is zo’n eenderde van al ons dagelijks eten afhankelijk van bijen omdat zij gewassen zoals groenten, fruit, noten, koffie, thee en planten gebruikt voor olie zoals zonnebloemen bestuiven. Helaas zijn deze nuttige insecten aan het uitsterven en dat willen we graag voorkomen. Je kunt een handje helpen door je tuin bijenvriendelijk te maken. Dit is hoe je zorgt voor meer bijen in de tuin.

Bijen, en een aantal andere insecten, bestuiven zo’n 84% van alle gewassen die bestemd zijn voor ons om te eten. Maar niet alleen zijn bijen goed voor ons eten; ze bevorderen ook nog eens de groei van planten en bloemen in jouw tuin en maken de boel lekker levendig. Het zijn nuttige beestjes die, als je ze niet boos maakt, geen vlieg kwaad doen.

Zo krijg je meer bijen in de tuin

1. Een hotel

Door een bijenhotel zorg je ervoor dat bijen zich kunnen nestelen in jouw tuin of op jouw balkon. Voor je het weet heb je jouw eigen bijengezinnetje. Een bijenhotel staat onwijs schattig in je tuin, maar je kunt ook zorgen voor een lekker rommel hoekje; daar willen bijen zich ook wel eens nestelen.

2. Planten en bloemen

Dit ligt waarschijnlijk behoorlijk voor de hand, maar planten en bloemen in de tuin zijn het belangrijkste als je bijen in de tuin wil. Meer groen staat bovendien levendig en fris in je tuin en het is goed voor het milieu. Kies bloemen die in verschillende maanden van het jaar bloeien, zodat de bijen langer bezig kunnen zijn.

3. Geen bestrijdingsmiddelen

Sommige bestrijdingsmiddelen, zoals spuitbussen of korrels, zijn giftig voor bijen. Die wil je dus niet in de tuin gebruiken. Check het etiket van het bestrijdingsmiddel op de volgende dingen: imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Vermijd het gebruik van deze stoffen.

4. Een moestuin

Een moestuin is niet alleen lekker voor jezelf, ook bijen zijn er gek op. Het is een leuk klusje voor jezelf om te ondernemen en het heeft dus meerdere beloningen. Bijen zijn dol op appels, kersen, pompoenen of bessen. Maar niet alleen dat, ook kruiden vinden ze heerlijk. Dus een klein kruidentuintje in je tuin of op het balkon trekt geheid bezige bijtjes!

Meer inspiratie voor in de tuin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer bijen in de tuin? Zo maak je je tuin bijenvriendelijk
Sluiten