Renée Leeuw
Renée Leeuw Wooninspiratie 22 mei 2016

Bij Finch Buildings slapen ze in hun eigen ontwerp om hun product te testen

Hoe kun je als architect het beste je eigen product testen? Exact, door er zelf in te wonen. Dat is dan ook wat Jurrian van Finch Buildings doet. Het bedrijf maakt op een duurzame manier energiezuinige gebouwen, die heel gemakkelijk aan te passen zijn op de wensen van de doelgroep. Zo kunnen de gebouwen gebruikt worden als studentenwoning, maar ook als kantoor of hotel bijvoorbeeld. Momenteel staat Finch Buildings op het Java eiland in Amsterdam. Daar vind je nu FabCity, een tijdelijke groene en zelfvoorzienende campus waar zo’n 50 verschillende innovatieve paviljoenen staan.

Wij gingen op bezoek bij Jurrians tijdelijke huis op FabCity, waar straks elke avond een andere medewerker van Finch Buildings zal logeren. Zo kan iedereen in het bedrijf ontdekken wat er nog verbeterd kan worden, maar vooralsnog blijken de zogenaamde kinderziektes beperkt.

Het begon allemaal bij Darwin

Eerst even wat over de naam van het bedrijf. Daarvoor gaan we terug naar 1835 toen Darwin de Galapagoseilanden bezocht. Je voelt ‘m misschien al aankomen: finch is Engels voor vink en de naam Finch Buildings is dan ook een verwijzing naar de Darwinvinken. Toen Darwin de vinken op de eilanden zag, ontdekte hij verschillen in hun gedrag en snavels. Hij zag dat de vorm van de snavel was aangepast aan het beschikbare voedsel zodat de vink kan overleven. Finch Buildings is eigenlijk hetzelfde. Een unit kan aangepast worden aan (de wensen en levensstijl van) de bewoner(s).

Zo flexibel als lego

Een unit kan aangepast worden aan de wensen van de doelgroep. Een unit kan een studentenwoning zijn, maar je kunt er ook een hotelkamer van maken, asielzoekerswoningen, huizen voor ouderen of een kantoor. De woning waar Jurrian nu woont heeft een keuken en badkamer, maar als je de keuken eruit haalt, is het een hotelkamer. Haal je zowel de badkamer als keuken eruit, dan heb je een kantoorruimte. Finch richt zich in eerste instantie niet op particulieren en heeft vooral een grote aanpak. Logisch ook, want de units passen echt als LEGO-stukjes op en naast elkaar. Je kunt de units als het ware stapelen tot groot gebouw en zo kan het een heel goede oplossing zijn voor een tekort aan studentenwoningen of woonplekken voor asielzoekers/vluchtelingen!

Bewust & duurzaam

De Finch Buildings worden duurzaam gebouwd van massief hout uit Duitsland en Oostenrijk. Voor elke boom die gehakt wordt, herplant de leverancier een nieuwe boom. Bovendien functioneren de gebouwen als tijdelijke opslagplek voor CO2. Je moet je even voorstellen dat een boom normaal gesproken CO2 opslaat en het weer vrijgeeft zodra de boom dood gaat. Door het massieve hout blijft de CO2 opgeslagen. Tijdens de bouw komt het niet vrij en zo lang het gebouw overeind staat blijft de CO2 dus ‘gebufferd’. Door te bouwen met hout – en dus niet met beton – wordt nog eens een ton aan CO2 uitstoot bespaard. Slim!

Bovendien is het massief hout vochtregulerend. Het hout neemt vocht op als er teveel is, waardoor je geen schimmel krijgt in huis en de vochtbalans dus altijd op pijl is.

De units bestaan uit grote platen hout, die aan elkaar geschroefd zijn. Die schroeven haal je er gemakkelijk uit en dan kun je al het bouwmateriaal weer hergebruiken.

Plug & play

De Finch Buildings worden in het oosten van het land gebouwd in een fabriek. Met een grote hijskraan worden de units geïnstalleerd en ze worden ook net zo makkelijk weer verplaatst. De vier units op FabCity zijn bijvoorbeeld in 6 uur geïnstalleerd (zie onderstaande video). Toch is het wel echt een permanente woning en je moet dan ook gewoon een bouwvergunning aanvragen.

Wil je meer weten over Finch Buildings of zo’n unit in het echt aanschouwen? Je kunt FabCity nog bezoeken tot en met 26 juni 2016 – sowieso de moeite waard als je geïnteresseerd bent in duurzame innovaties en ontwerpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bij Finch Buildings slapen ze in hun eigen ontwerp om hun product te testen
Sluiten