Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Slaapkamer 14 mei 2020

Slecht geslapen? 6 realistische tips voor een betere nachtrust

Ben je lekker uitgerust wakker geworden vandaag of is dit nu al de zoveelste keer dat je opstaat met wallen onder je ogen, terwijl je eindelijk eens niet vroeg op hoeft? En heb je de standaard dingen al geprobeerd, zoals ‘s avonds geen koffie meer drinken en niet meer achter de computer te duiken? Deze 6 dingen kan je ook nog proberen voor een betere nachtrust.

Hopelijk slaap je door deze tips binnenkort als een roosje.

6 tips voor een betere nachtrust

1. Houd je slaapkamer huisdier-vrij

Ook al vind je het nog zo fijn met je harige vriend in bed, bevorderlijk voor je nachtrust is het misschien niet. Dieren bewegen nu eenmaal nogal vaak en vooral katten gaan ‘s nachts nog weleens aan de wandel. En dan hebben we het nog niet eens over dat luide gespin en gesnor.

Hoe moeilijk het ook is, probeer maar eens een paar weken zonder dier in bed en kijk of je beter aan je slaap toe komt!

2. Verander je dekbed en kussen

Heb je er weleens aan gedacht dat jouw dekbed misschien helemaal niet het beste is voor jou? De een slaapt nu eenmaal beter onder een zwaar dekbed terwijl de ander zich liever onder een super lichtgewicht ligt. Misschien heb je al eeuwen hetzelfde dekbed en is de vulling ondertussen niet meer zo donzig en fijn als twintig jaar geleden? Experimenteer eens met verschillende dekens en ontdek waar jij het best onder kan slapen.

Je hoofdkussen

Je hoofdkussen is net zo belangrijk als je dekbed. Hoe val jij meestal in slaap? Is dat op je buik, zij of rug? Bij het kiezen van een fijn hoofdkussen is dit behoorlijk belangrijk. Lig je het liefst op je buik of rug, dan is een iets platter kussen helemaal geschikt voor jou. Maar als je liever op je zij ligt, heb je wellicht iets meer kussen nodig om de ruimte ‘onder’ je nek op te vullen.

3. … maar pas je matras ook aan op jouw voorkeuren

Een goed matras is o-zo belangrijk. Wakker worden met een stijve rug is nooit fijn. Heb je het altijd heel warm of juist koud in bed? Deze problemen kun je ook verhelpen met een goed matras. Lees je goed in!

4. Een betere nachtrust met een goede temperatuur

De temperatuur in de slaapkamer is heel belangrijk. Het mag niet te koud, maar ook zeker niet te warm. De ideale temperatuur ligt zo tussen de 18 en 22 graden. Zet je raam altijd op een klein kiertje voor een beetje frisse lucht. Het is ook handig om een plaid bij de hand te hebben voor de koudere maanden.

5. Te veel apparatuur om je heen

Het is wetenschappelijk bewezen dat het felblauwe licht van de tv, laptop op je smartphone een goede nachtrust niet bevorderen. Maar dat is nog niet alles. Je valt ook een stuk onrustiger in slaap als je vlak daarvoor nog naar veel bewegend beeld hebt gekeken. Dus uit die tv!

Leg je telefoon en laptop in een andere kamer zodat je niet in de verleiding komt om ‘m toch te pakken wanneer je niet kan slapen of juist net wakker wordt.

6. Zorgen voor morgen

Lig je ‘s avonds in bed maar te malen en te piekeren over alles wat je wel en niet hebt gedaan die dag en wat je allemaal nog moet doen? Zet je zorgen op papier, want zorgen zijn voor morgen. Leg een notitieboekje en pen naast je bed zodat je al je gedachten direct kunt dumpen. Maak je hoofd leeg en probeer je te concentreren op je ademhaling in plaats van je drukke gedachten.

We hopen dat onze tips voor een betere nachtrust je een beetje op weg zullen helpen. Misschien is het ook het overwegen waard om de slaapkamer helemaal Feng Shui in te richten. Voel je thuis in je slaapkamer: zo richt je je slaapkamer helemaal Feng Shui in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slecht geslapen? 6 realistische tips voor een betere nachtrust
Sluiten