Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Slaapkamer 2 apr 2020

Op deze manier richt je je slaapkamer het beste in voor een betere nachtrust

Slaap je de laatste tijd onrustig? Of heb je altijd al problemen met slapen? Dan kan het zomaar liggen aan de inrichting van je slaapkamer. Onbewust zijn er elementen die jou belemmeren in een goede nachtrust. Met deze tips kan jij je slaapkamer inrichten voor de beste nachtrust die je in tijden hebt gehad.

Natuurlijk komen slaapproblemen niet alleen door de omgeving, toch kan dit wel bijdragen aan het probleem. Tijd voor een slaapkamer make over.

Slaapkamer inrichten voor betere nachtrust

De slaapkamer is een belangrijke plek in het huis. Je spendeert er toch elke nacht een aantal uur. Daarnaast heeft een goede nachtrust ook een positief effect op de rest van de dag. De inrichting van je slaapkamer helpt hier ook zeker aan mee.

Zet je bed centraal neer

Je slaapkamer inrichten begint natuurlijk bij het bed. Niet alleen is het van groot belang dat je op een lekker en comfortabel bed slaapt, ook is het beter voor je nachtrust als het bed in het midden van de kamer staat. Zet het hoofdbord tegen de muur aan zodat je alle ruimte optimaal gebruikt. Een ander voordeel van een centraal geplaatst bed is dat het geluid van buitenaf wordt beperkt.

Zorg voor rustgevende kleuren

Als je je slaapkamer inricht houd je je ook bezig met de kleur van de muren. Verf je muren in ieder geval niet in een drukke en onrustige kleur, onbewust heeft dat invloed op je nachtrust. Rood is bijvoorbeeld zo’n kleur die je beter kan vermijden. Kies liever voor lichte en rustgevend de kleuren, zoals pastelkleuren.

Ook drukke motiefjes zijn geen goed idee. Wil je toch een druk behangetje? Plaats het dan op de muur die je vanuit je bed niet kan zien, zoals de muur áchter je bed. Het liefst met een mooi hoog hoofdbord.

Houd rekening met de ligging van de kamer

Staat je kamer op het zuiden, oosten of zuid-oosten? Dan komt de zon aan die kant op. Dat betekent dat je in de ochtend vrij veel daglicht in de kamer krijgt. Voor sommige mensen is dat geen probleem, maar voor onrustige slapers wel. Dit kan makkelijk worden opgelost door verduisterde gordijnen of rolgordijnen. Een slaapkamer op het noorden kan in de winter misschien een extra kachel nodig hebben.

Vermijd elektronica in de slaapkamer

Tijdens het inrichten van de slaapkamer zijn er toch redelijk wat mensen die ervoor kiezen om een televisie in de slaapkamer te houden. Toch is dat geen goed idee, al helemaal niet als je toch als slecht kan slapen. Technologie is überhaupt een slecht idee, aangezien dat de nachtrust erg kan verstoren.

Ook niet handig: je telefoon meenemen in de slaapkamer en gebruiken als wekker. Ga voor een ‘ouderwetse’ wekker en laat de wekker op je telefoon links liggen. Liever nog laat je jouw telefoon helemaal uit de slaapkamer. Zo wordt de neiging om je telefoon meteen te checken als je wakker wordt, óf net voor het slapen. Wanneer je voor het slapen je telefoon checkt, slaap je ontzettend onrustig door het felle licht.

Je slaapkamer inrichten met de juiste accessoires

De juiste decoratie in de slaapkamer is ook van groot belang. Je wilt dat je slaapkamer rust uitstraalt, maar je wilt ook een saaie en lege ruimte. Een mooi schilderij boven het bed kan hier al goed bij helpen. Of ga voor mooie decoratieve planken. Ook een mooie stoel met een leuk dekentje helpt bij aan de sfeer van een slaapkamer.

Ruim de slaapkamer op

Het lijkt misschien een beetje stom dat we dit nog moeten zeggen, maar toch is het belangrijk dat je je slaapkamer opruimt. Niet alleen voor de aanblik van de kamer, maar ook voor je nachtrust. Als je kamer rommelig is, is het niet gek dat je ook rommelig slaapt. Hulp nodig? Gebruik deze tips van Marie Kondo voor een opgeruimde slaapkamer. 

Meer tips voor het interieur van de slaapkamer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op deze manier richt je je slaapkamer het beste in voor een betere nachtrust
Sluiten