Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 8 aug 2018

Let’s keep it clean: dit zijn de beste tips voor een opgeruimde keuken

De keuken is een van de meest gebruikte plekjes in je huis. Tenminste, als je van koken houdt dan. Dat betekent ook dat er dagelijks rommeltjes komen. Hoe klein of groot je keuken ook is, rommel zal er altijd komen, dus ooit zal je toch moeten opruimen. En geef toe, een opgeruimde keuken is gewoon stukken fijner.

Maar waar begin je dan? De eerste pan in de gootsteen zie je niet, maar na een paar dagen steekt het er toch bovenuit. En als je dan je pasta wilt afgieten is er eigenlijk geen ruimte meer. Dat is toch wel het moment waarop je moet besluiten iets te doen aan de rommel. Gelukkig bestaan er een paar simpele manieren om je keuken op te ruimen.

Houdt de gootsteen leeg

Hoe lekker het ook is om even je pan in de gootsteen te leggen, vaak zijn we aan het einde van de avond te moe om het ook schoon te maken en op te ruimen. De volgende ochtend moet je naar je werk en heb je er ook geen tijd voor. Herkenbaar?

Voor je het weet ligt je heel gootsteen vol en ben je een half uur bezig om de schade ongedaan te maken. Om dit te voorkomen kan je beter meteen na het eten de pan schoonmaken, ook als je geen zin hebt. Het is vaak maar 5 minuten werk en dan ben je ervan af. Naast dat je pannen dan meteen schoon zijn oogt het ook een stuk schoner en netter. En dat is precies waar we het voor doen.

Verberg de spullen die niet op het aanrechtblad hoeven

Het liefste heb je al je snijplanken, messen, fruit, waterkoker en andere apparaten in handbereik. Ondanks dat het heel handig is zorgt het ook voor rommel. Ook als je het schoon hebt gemaakt. Veel spullen zorgen voor onrust en helpt dus niet mee aan een opgeruimde keuken.

Dé tip is om alleen de spullen te laten staan die je ook echt elke dag gebruikt en de rest lekker te verbergen in de kast of lade. Spullen zoals een waterkoker of een koffiezetapparaat kunnen niet in een kastje staan, dus verwerk die mooi in je interieur. Snijplanken daarentegen kunnen prima worden opgeborgen als je daar de ruimte voor hebt.

keuken aanrechtblad

Koop niet lukraak spullen

Spullen kopen voor de keuken is leuk, maar heb je het wel echt nodig? Vraag jezelf dat elke keer af als je op het punt staat weer een nieuwe pannenset, theedoek of mok te kopen. Of verzin een nieuwe regel: elke keer als je iets nieuws koopt wat je al hebt, moet er iets anders weg. Zo houd je ook de binnenkant van je keukenkastjes netjes.

Deel je keuken in per categorie

Je hoeft hier niet in te overdrijven, maar als je ervoor zorgt dat alle koekenpannen, hapjespannen en braadpannen bij elkaar staan hoef je nooit meer lang te zoeken. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor alle koffiekopjes, ontbijtborden en glazen. Creëer ook een apart kastje voor zoet beleg voor het ontbijt, en hartig eten voor het diner zoals pasta en rijst. Als dat door elkaar staat, wordt het één grote rotzooi.

Ruim constant op

Je bord, bestek, hier een glas, daar een glas, een halve avocado en de restjes van een gepeld eitje. Het zijn kleine dingen. Als het weinig moeite kost om het te pakken, moet het ook weinig moeite zijn om het weer op te ruimen. Als je de hele dag (vieze) spullen in je keuken verzamelt is het aan het einde van de dag rommelig (en onhygiënisch!). Ben je klaar met eten of drinken? Ruim het dan meteen op in de vaatwasser. Of nog beter: was het meteen even af. Ook het fornuis moet eigenlijk elke dag even een doekje over zich heen krijgen. Het is tenslotte waar je je eten op bereid.

When everything else fails, fake it

Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat het gewoon even niet gaat zoals je zou willen. Gelukkig is ook daar een oplossing voor. Fake it. Je keuken is een rotzooi en over 10 minuten komen er al mensen langs. Om het opgeruimd te laten lijken kan je de vieze pannen toch even in de gootsteen zetten, een doek over het aanrecht halen en de kleine rommeltjes opbergen of weggooien. De rest komt later wel.

Meer lezen over keukens?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Let’s keep it clean: dit zijn de beste tips voor een opgeruimde keuken
Sluiten