Dit is volgens onderzoek de beste temperatuur om productief in te werken

Nu het warmer gaat worden buiten, zetten veel kantoren de airconditioning weer aan. Dat het niet echt goed voor je productiviteit is als je zit te bibberen in je zomerjurkje, kan je vast wel begrijpen. Maar ja, zwetend als een otter werken helpt je waarschijnlijk ook niet focussen. Wat is nou de beste temperatuur om productief te werken?

Een recent onderzoek liet meer dan 500 studenten verscheidene testen maken in kamers met verschillende temperaturen en komt met het verlossende antwoord.

Beste temperatuur om productief in te werken?

De temperaturen in de kamers varieerden van 16 tot 32 graden. De 543 Berlijnse studenten werden voor dit onderzoek verdeeld over de verschillende kamers. Bij de eerste test moesten de studenten logisch redeneren. Vervolgens moesten ze tweecijferige getallen zonder rekenmachine optellen. Ten slotte werd ze gevraagd om Duitse woorden te vormen van de letters ADEHINRSTU.

Wat blijkt? Bij het logisch redeneren had de temperatuur geen invloed op het antwoord. Maar bij de verbale én rekentoetsen presteerden vrouwen beter in warmere kamers. Zelfs één graden kon al een groot verschil maken in de prestaties van de vrouwen.

Als je met mannen op kantoor zit, hebben we wel slecht nieuws voor je: zij presteerden namelijk weer beter in koele temperaturen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mannen het nou eenmaal minder snel koud hebben dan vrouwen. Dus terwijl wij zitten te bibberen, vinden zij de temperatuur juist aangenaam. Uit een onderzoek uit 2015 bleek al dat we productiever zijn als er een comfortabele temperatuur is in de ruimte.

Hoe komt het dat vrouwen het eerder koud hebben?

Gemiddeld hebben vrouwen een hogere lichaamstemperatuur dan mannen, maar bij de handen en voeten is dit een ander verhaal. Die kunnen gemiddeld zo’n twee graden kouder zijn. Ook merken vrouwen eerder een temperatuurverschil op. Waar vrouwen een verschil van 0,2 al voelen, merken mannen dat pas bij 0,4 verschil.

Welke temperatuur presteren we het beste?

Het wordt ruziemaken over de temperatuur van het kantoor, want vrouwen presteren het beste bij 23,3 tot 26,1 graden. Mannen hebben het dus het liefst iets kouder, bij 22 graden presteren zij het beste. Heb je een home office? Lucky you! Dan weet je vanaf nu op welke temperatuur je de thermostaat het beste kunt zetten.

Meer tips voor op kantoor

Reageer op artikel:
Dit is volgens onderzoek de beste temperatuur om productief in te werken
Sluiten