Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Boek 20 dec 2016

Best of 2016: dit zijn de favoriete boeken van Mendo

“Books aren’t made to furnish, but there is nothing else that so beautifully furnishes a house.” Henry Ward Beecker heeft gelijk, vinden wij. Daarom presenteren we samen met MENDO – candy store for book aficionados – om de week een boek dat jou en je interieur kleur en inspiratie geeft.

Yes, het einde van het jaar is weer in zicht. En daarom vullen we Roomed de komende dagen met fijne eindejaarslijstjes. Van onze favoriete artikelen, tot de leukste DIY’s en persoonlijke verhalen. Maar we beginnen met MENDO! Zij zetten namelijk hun favoriete boeken van 2016 op een rijtje. En ja.. wij willen ze allemaal hebben.

Psst: dit lijstje is ook handig als je nog een mooi kerstcadeau zoekt!

Scandinavia Dreaming
Smaak, dat hebben ze wel in Scandinavië. Op het gebied van interieur wordt vaak likkebaardend uitgekeken naar nieuwe ontwikkelingen uit het Hoge Noorden. Boekenmaakster Angel Trinidad stelde samen met uitgever Gestalten het heerlijke Scandinavian Dreaming samen. En dat is 288 pagina’s smaakvolle elegantie, functionaliteit en stijl.

Rijks
Qua materiaal en afwerking is dit met gemak het mooiste boek dat er in 2016 gemaakt werd. En wat onderwerp betreft is het ook niet mis. Rijks, Masters of the Golden Age is een waanzinnig hommage aan de werken uit de Eregalerij van het Rijksmuseum. Een meesterwerk over meesterwerken. Leuk voor de extreme liefhebber: er is, behalve deze ‘normale’ versie van € 125 ook een editie van €6.500. Die komt met een standaard, dat wel.

Depart
Depart is een boek dat wij, MENDO, zelf hebben ontwikkeld in samenwerking met drie jonge, talentvolle Nederlandse broers die door het leven gaan als The Sizoo Brothers. Met elkaar zijn ze goed voor een slordige 300.000 volgers op Instagram. Voor Depart selecteerden ze 25 bevriende fotografen. Elk van hen presenteert in Depart zijn favoriete bestemming in de wereld en deze wordt middels veelal epische foto’s met de lezer gedeeld. Waar wij best een beetje trots op zijn: het boek werd recent door The Guardian uitgeroepen als #1 in de Top Ten travel books for Christmas.

Evergreen
Als ergens een boek over verschijnt kun je meestal op je vingers natellen dat er een trend is. Bij Evergreen, Living with Plants is dat zeker het geval. Ook op Roomed kon je al verschillende artikelen lezen over planten in de huiskamer, slaapkamer, badkamer en de keuken. De makers van Evergreen verzamelden urban gardening in alle soorten en makten maakten er een schitterend boek van. Dat boek zal het vast goed doen onder je Picea pungens “Glauca” – zoals je blauwspar officieel heet.

Sir
Meneer Mario Testino is zonder twijfel een van de meest populaire fotografen van de wereld. Niet zo gek ook, als je ziet wie en wat hij allemaal fotografeert. In de loop der jaren heeft hij ongeveer elke vrouw en man die er op enige wijze toe doet voor zijn lens gehad. De beste foto’s van mannen bundelde hij vorig jaar in een limited edition met de naam Sir. Daar is nu – enkele weken geleden – een reguliere editie van verschenen. Zelfde titel, zelfde inhoud, maar wel een kleine €700 voordeliger.

Benieuwd naar meer foto’s uit dit boek? Check dan even ons artikel van vorige week.

Shortlist Amsterdam
Shortlist Amsterdam bevat foto’s, verhalen en recepten van een aantal hele fijne culinaire adressen in Amsterdam. Denk aan klassiekers als d’Antica en Toscanini en nieuwere adressen als Kaagman & Kortekaas, Scheepskameel en Choux. Een beetje laat om inspiratie uit te halen voor de aanstaande Kerstdis, maar voor volgend jaar… wie weet?

Peter Lindbergh
We bespraken dit boek al eerder op Roomed, om de simpele reden dat het één van de, zo niet dé allermooiste van 2016 is. Als je nog niet om bent, verwijzen we je graag nogmaals naar het eerdere artikel over het magnum opus van deze Duitse topfotograaf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Best of 2016: dit zijn de favoriete boeken van Mendo
Sluiten