Bertoia Side Chair door Harry Bertoia

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Deze week vertellen we je alles over de Bertoia Side Chair van Harry Bertoia. Waarschijnlijk komt de stoel je heel bekend voor. Dat snappen we. Draadmeubels worden tegenwoordig namelijk door verschillende meubelfabrikanten gemaakt, maar Harry Bertoia was toch echt één van de grondleggers van dit – toen al vernieuwende – design.

Bron: Knoll

Het ontwerp

Het ontwerp van de stoel brengt ons terug naar de mid-century. Een periode waarin ook Mies van der Rohe en Le Corbusier actief waren. De stoel wordt nu nog steeds gezien als super modern. Kun je nagaan hoe de stoel werd ontvangen in 1953! De stoelen van Bertoia waren vernieuwend omdat de zitting en rugleuning uit één stuk bestaan.

De stoel is gemaakt van dunne stalen elementen, die aan elkaar zijn gelast. Daarna wordt de zitting en het onderstel behandeld met een laag nylon zodat het staal niet snel beschadigd raakt en ook voor buiten geschikt is. De stoffen zitting wordt door middel van speld wartels aan de stoel bevestigd.

Bron: Knoll

Knoll werd de fabrikant van de stoelen. Er was echter zoveel vraag naar, dat ze besloten om over te gaan tot massaproductie. Bertoia hielp Knoll met het ontwerpen van de mallen en droeg later alle rechten van het ontwerp ook over. Van het geld dat Bertoia hiermee verdiende kocht hij een een boerderij en ijzerwinkel in Pennsylvania. In deze boerderij woonde hij tot zijn overlijden.

Patent

De stoel heeft veel vergelijkingen met het eerdere ontwerp (1951) van Charles en Ray Eames. Wij persoonlijk vinden de versie van Bertoia iets lekkerder zitten. De zitting en rugleuning zijn breder en vormen zich naar ons idee beter om het lichaam. Beide partijen vroegen patent aan op het wired design van de stoelen. Herman Miller, destijds de fabrikant van Eames, won.

Bron: Knoll

Ook leuk om te weten

  • Bertoia meent dat in de tijd dat hij samenwerkte met Eames, hij de ontwerper is van de welbekende Eames eetkamerstoel. Hij kreeg hier echter nooit zijn credits voor.
  • Ook al zijn er speculaties dat de relatie tussen deze drie grootheden niet al te best meer was, wordt er ook gezegd dat Bertoia de trouwringen heeft ontworpen voor zowel Ray als Charles Eames
  • De Bertoia Side Chair was een vervolg op de Diamond Chair. De Diamond chair werd meer gebruikt als fauteuil. Deze stoel is ook gemaakt uit één stuk en heeft z’n naam te danken aan de moderne vorm

“If you look at these chairs, they are mainly made of air, like sculpture. Space passes right through them.”

Over Harry Bertoia
Harry Bertoia (1915-1978) werd geboren in San Lorenzo, Italië. Op zijn vijftiende verhuisde hij naar Detroit startte zijn studio aan een technische school. Bertoia was niet alleen meubelontwerper, maar ook geluidskunstenaar. Zijn kunstwerken maakten door de wind bijzondere geluidjes. Deze kunstwerken werden onder ander tentoongesteld in het Brooklyn Museum. Tot op de dag van vandaag zijn z’n meubels, waaronder de Bertoia Side Chair, nog steeds de bestsellers van meubelfabrikant Knoll.

Reageer op artikel:
Bertoia Side Chair door Harry Bertoia
Sluiten