Renee Prenger
Renee Prenger Planten en bloemen 18 nov 2019

Trend: de gedroogde berenklauw is dé must have woonaccessoire van nu

Pinterest staat er vol mee: de gedroogde berenklauw. Je ziet ze als statement piece in een pot in de woonkamer, in een vaas op de keukentafel en ze zijn een veelgebruikt ontwerp voor op behang. Maar wist je dat deze decoratie ook gevaren met zich mee brengt?

In Nederland zijn er twee soorten berenklauwen te vinden. De reuzenberenklauw kan wel zo’n vijf meter lang worden, maar grote kans dat die niet in je woonkamer past (al zouden we ontzettend graag zo’n hoog plafond willen hebben). Daarbij komt: het plukken van een reuzeberenklauw is verboden.

Daarom wordt er voor woondecoratie voornamelijk gebruik gemaakt van de normale berenklauw. Deze is een stuk kleiner en een beter toe te passen is in je interieur.

Een gedroogde berenklauw in je interieur

Niet alleen de gedroogde bloemen zijn mooi als decoratie, maar ook de stengels van de plant kunnen gebruikt worden. Dit zijn namelijk holle buizen die zich goed lenen voor het maken van bijvoorbeeld kerststukjes. Dit is hoe je de berenklauw toepast in je interieur.

Is de gedroogde berenklauw gevaarlijk?

Helaas brengt de plant ook gevaren met zich mee. Als je de berenklauw in het wild tegenkomt, is er namelijk een grote kans dat je brandwonden oploopt. In de plant zit olie met furcoumarinen, een groep chemische verbindingen die zorgen voor een brandende reactie op de huid.

In de natuur zorgt dit sap ervoor dat insecten niet van de plant eten, maar voor de mens is dit sap een stuk minder fijn. ‘Hoe heftig je reageert op het gif uit de plant wisselt per persoon,’ zegt professor Martha A. Case aan de New York Times.  Volgens dr. Case ligt het aan in welke mate je in aanraking bent geweest met de plant en de gevoeligheid van je huid.

Berenklauwen plukken in de natuur

Als je van plan bent om zelf berenklauwen te gaan verzamelen in de natuur, is het daarom van belang om beschermende kleding te dragen. Zorg ervoor dat je benen en armen niet bloot zijn, en pas ook op voor je handen! Je vindt de berenklauw in de berm en in de bosrand. Pas op als de stengel los snijdt, want daar komt namelijk veel van het gevaarlijke sap bij vrij. Vergeet je handschoenen dus niet.

Maar er is ook goed nieuws: zodra de plant volledig gedroogd is, is deze niet meer gevaarlijk en kan deze gewoon gebruikt worden in je interieur. En of dat een aanrader is!

Op zoek naar meer plantentips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Trend: de gedroogde berenklauw is dé must have woonaccessoire van nu
Sluiten