Beni Ouarain vloerkleden

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Na de prachtige Wishbone Chair van vorige keer, gaan we vandaag voor een heel bijzonder Interior Icon; eentje die al veel langer bestaat dan welk design meubel ook. We vertellen je alles over de Beni Ouarain vloerkleden!

Een misvatting over deze vloerkleden is dat velen denken dat ‘Beni Ouarain’ de naam is van het ontwerp. De vloerkleden worden gemaakt door de Beni Ouarain stam uit het Atlasgebergte in Marokko. De nomadenstam trok van plek naar plek met grote tenten en gebruikten de tapijten als vloerbedekking of wandbekleding. De ‘echte’ tapijten zijn hierdoor nooit breder dan een meter of twee, simpelweg omdat het anders geen handige maat was om te vervoeren naar de volgende plek. De lengte van de vloerkleden verschilt wel erg: er zijn zelfs vintage vloerkleden te koop van wel 15 meter lang!

Bron: KK Living

Er zijn veel verschillende Berberse tapijten. Elk soort heeft zijn eigen patroon, kleurenpalet en manier van weven. De Beni Ouarain vloerkleden zijn te herkennen aan de geometrische vormen. Het patroon bestaat veelal uit ruiten en strepen in abstracte vorm. Het patroon is nooit symmetrisch of recht, en dat is juist wat het vloerkleed zo bijzonder maakt. Deze authentieke uitstraling past bij vrijwel alle interieurstijlen. Daarnaast wordt de wol van de zwarte en witte schapen niet bewerkt of geverfd.

Le Corbusier was een van de ontwerpers die de Westerse wereld kennis liet maken met de tapijten. Hij combineerde de Beni Ouarain vloerkleden met zijn moderne meubels en creëerde zo een unieke look. Vooral in die tijd, maar nu eigenlijk nog steeds!

Tipje van ons: een tijd geleden maakten wij deze binnenkijker in het appartement van Nienke en Marc. Zij tikten bij de bouwmarkt een goedkope knock-off op de kop. Houd zulke adresjes dus zeker in de gaten voor een mooi vloerkleed met een iets zachter prijsje!

Fotografie door Iris Duvekot voor Roomed (tenzij anders vermeld).

Reageer op artikel:
Beni Ouarain vloerkleden
Sluiten