Merve Ozturk
Merve Ozturk Trends 10 nov 2020

Dít was de belangrijkste trend van 2020 (blijkt uit onderzoek van de IKEA)

Het afgelopen jaar was anders dan anders, en we weten allemaal waarom. Covid-19 kwam ons kikkerlandje binnen waardoor we zo veel mogelijk thuis moesten blijven (en nu overigens nog steeds). Juist daarom gaat de belangrijkste trend van 2020 een keer niet over een bepaalde kleur of accessoire, maar over iets breders.

Het gaat er namelijk om hoe mensen hun huis aanpassen tijdens dit moeilijke jaar. Dat blijkt uit het jaarlijkse Life at Home-rapport van de IKEA. Mensen over de hele wereld hebben hun huis opnieuw ingericht (of zijn dat in ieder geval van plan), om zo aan hun persoonlijke behoeften te voldoen.

Dit is de belangrijkste trend van 2020

Multifunctionele ruimte

We zitten tegenwoordig allemaal ontzettend veel thuis. Helaas kunnen we niet meer meedoen aan een fijne groepsles of een bakkie doen met een vriendin die we een hele tijd niet hebben gezien. Ons huis moet dus een plek zijn waar we ons veilig voelen en tot rust kunnen komen, maar zeker ook een plek worden waar we onze hobby’s kunnen uitvoeren.

Om precies te zijn is er uit het onderzoek gebleken dat 38% van de huishoudens in verschillende landen graag een hobbykamer zou willen, 35% een tuin of buitenruimte wenst en 33% een betere thuisomgeving wil.

Lees ook: 5 rustgevende DIY projecten om dit najaar nog mee te beginnen

Vijf fundamentele emotionele behoeften

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen het gevoel van thuis ervaren wanneer hun huis aan vijf fundamentele emotionele behoeften voldoet.

1. Privacy
Het plannen van een me-time dagje zonder dat iemand je komt storen doet al veel goeds – lees een boek of sport een beetje, focus je vooral op jezelf.

2. Comfort
Een andere belangrijke behoefte is comfort. Dan heb ik het niet over een comfortabel bed of een heerlijke bank waar je languit in kan liggen. Het gaat erom dat je je op je gemak voelt in je eigen huis en weet dat je er écht kunt ontspannen.

3. Eigendom
Ook ervaren veel mensen het gevoel van thuis als ze weten dat ze de controle hebben over hun huis. Het is jouw huis, als je zin hebt om een muur te verven in een kleur waar jij gek op bent, doe dat dan vooral.

Ook het kiezen van eigen meubels en woonaccessoires roept dit gevoel bij veel mensen op. Je creëert tenslotte langzaamaan een plek waar een huis echt als thuis gaat voelen.

> Muur verven? Met deze handige tips rock jij het verven van die muur

4. Behoren tot een groep
Dit is een behoefte dat ons huis weerspiegelt wie we zijn, en dat we op die manier geaccepteerd worden door familie en vrienden.

5. Veiligheid
Het allerbelangrijkste is dat je je veilig voelt in huis, pas dan voelt het echt als jouw eigen plekje. Je huis moet een plek zijn waar je alle onzekerheid van de buitenwereld ook echt buiten laat en helemaal tot rust kan komen.

Meer lezen over de IKEA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Life at home IKEAApartment Therapy

Reageer op artikel:
Dít was de belangrijkste trend van 2020 (blijkt uit onderzoek van de IKEA)
Sluiten