Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 24 nov 2020

Van A tot Z een nieuw huis: waarom een notaris zo belangrijk is

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week leg ik je uit waarom een notaris zo belangrijk is bij het kopen van een huis.

Bij het kopen van een huis heb je altijd een notaris nodig, maar wat doet een notaris eigenlijk precies? Daarover vertel ik je vandaag meer.

Dit is waar je een notaris voor nodig hebt

Overdrachtsakte

De notaris maakt een overdrachtsakte en een hypotheekakte – beide akten zijn verplicht bij het kopen van een huis met hypotheek. Een overdrachtsakte is een document waarmee jij officieel de eigenaar wordt op de overdrachtsdatum. De notaris controleert het koopcontact op eventuele onjuistheden.

Zodra alles klopt wordt de akte getekend door de notaris zelf, de verkoper en uiteraard door jou als nieuwe eigenaar. Daarnaast schrijft de notaris desbetreffende akte in bij het Kadaster – het huis is dan dus écht van jou.

Hypotheekakte

Een hypotheekakte is een document dat je nodig hebt bij het sluiten van een hypotheek. Hierin staat dat je jouw nieuwe woning als onderpand aanbiedt in ruil voor de hypotheek. Ook worden het onderpand, de hypotheekrente, aflossingsmethode, verplichte verzekeringen en eventuele voorwaarden beschreven.

De akte wordt vervolgens getekend door de hypotheekverstrekker, de notaris en door jou. Wederom wordt de hypotheekakte ingeschreven in het Kadaster.

Lees ook: Van A tot Z een nieuw huis: dit zijn alle verschillende hypotheekvormen

Dit betaal je voor een notaris

Uiteraard voert een notaris zijn werkzaamheden niet gratis uit. Er worden een aantal kosten in rekening gebracht. Denk aan kosten voor het opstellen van de akten, inschrijvingskosten van de akten in het Kadaster, onderzoekskosten en natuurlijk BTW. Over het algemeen dien je zo’n €1000 tot €1500 aan de kant te zetten voor een notaris.

Side-note: bepaalde kosten kan je eenmalig aftrekken van je inkomen bij de Belastingdienst. De kosten voor een hypotheekakte zijn namelijk aftrekbaar.

Zó kies je een notaris uit

Een voordeel is dat jij als koper verantwoordelijk bent over de notariskosten, en daarom ook zelf een notaris mag kiezen. Het is handig dat het notariskantoor dichtbij jouw huis is, omdat je er zeker meerdere keren zal komen voor de juridische aspecten.

Daarnaast dien je te letten op de kosten. Notarissen bepalen namelijk zelf hun tarieven. Vraag een aantal offertes aan en controleer welke werkzaamheden inbegrepen zijn om onverwachte kosten te voorkomen. Ten slotte is het van belang dat hij al jouw vragen zo goed mogelijk kan beantwoorden en dat de notaris goed te bereiken is.

Meer lezen over het kopen van een huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NNEigen Huis

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: waarom een notaris zo belangrijk is
Sluiten