Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 29 sep 2019

Behanglijm verwijderen is lastig. Wij helpen met deze tips

Heb je zin om lekker een muurtje te schilderen, dan sta je voor een flink karwei. Zeker als de muur ook eerst een laag behang had. Nadat je deze er met veel moeite hebt afgehaald, moet je ook nog eens de behanglijm verwijderen. Hoe dan? Dat leggen we uit.

Behanglijm zorgt ervoor dat behang goed blijft zitten en er makkelijker afgaat. Het behang gaat er misschien wel makkelijk af, maar de behanglijm zelf niet. Waarschijnlijk ben je wel even bezig met het verwijderen van de lijm. Gelukkig gaat het allemaal net een stukje soepeler met onze tips.

Zo maak je een oplossing om de behanglijm te verwijderen

Met alleen heet water kom je er niet. Je moet iets hebben waardoor de lijm wat zachter wordt. Je kunt verschillende soorten oplossingen gebruiken.

Je kan heet water met een paar druppels afwasmiddel en één á twee eetlepels zuiveringszout prima gebruiken als oplossing om behanglijm te verwijderen.

Wat je ook zou kunnen gebruiken is natriumfosfaat, een industrieel schoonmaakmiddel. Dit is niet zo goed voor het milieu, dus probeer eerst het water met afwasmiddel.

Er zijn ook bedrijven die producten verkopen om de behanglijm te verwijderen. In de meeste bouwmarkten kun je deze producten vinden.

Behanglijm verwijderen doe je zo

Zorg er eerst voor dat je de vloer goed beschermd. Hou de muur een uurtje goed nat met de afwasmiddeloplossing of water. Na een uur dringt het water goed door in de behanglijm, waardoor je kan zien waar de lijm zit. Ook wordt de lijm zachter.

Daarna kun je de muur met een spons afschrobben. De behanglijm zal loskomen en zo kun je het spul verwijderen. Doe de resten in een vuilniszak.

Wat als het met de spons niet lukt?

De strijd tegen resten van behanglijm is geen makkelijke. Soms kun je de behanglijm niet verwijderen met slechts een spons. In dit geval is een plamuurmes je beste vriend. Voorzichtig! Je wil niet je muur beschadigen.

Komt de lijm er nog niet af wanneer je met het plamuurmes schraapt? Week opnieuw met de oplossing en probeer het nog eens. Blijf doorgaan, want uiteindelijk zal de lijm zachter worden en kun je schrapen tot de meeste lijm van de muur af is.

Je kan niet meteen beginnen met schilderen

Is het helemaal gelukt? Topper! We weten dat je staat te popelen met de verf en kwasten, maar je kan niet meteen beginnen met schilderen, helaas. De muur is veel te nat van de oplossing. Wat je het beste kan doen? Gewoon, even iets anders. Na 24 uur is je muur meestal helemaal droog.

Veeg voor je begint met schilderen met je hand even over de muur. Is de muur glad? Dan is de lijm helemaal weg. Als de muur nog kleverig is, moet je toch echt weer opnieuw aan de slag met het sopje of de lijmverwijderoplossing.

Een andere optie om behanglijm te verwijderen

Mocht het met een sopje en plamuurmes niet lukken, dan heeft Huis en Tuin Info een goede tip. Je kunt namelijk ook aan de slag gaan met schuurpapier. Dit is wel wat ingrijpender, maar soms is het een goed alternatief. Zeker als je een ruwe muur hebt die je toch al moet schuren, heeft het geen nut om met water te werken.

Na het schuren kun je de muur alsnog even nat maken, op die manier kun je zien of alle lijmresten helemaal weg zijn.

Heb je nog meer klussen voor de boeg? Wij hebben tips!

Behanglijm verwijderen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WikiHow

Reageer op artikel:
Behanglijm verwijderen is lastig. Wij helpen met deze tips
Sluiten